Kultur
Bildet er av den samiske trommen sammen med staven og ringen som ble brukt til å spille på den.  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dansk museum vil gi tromme tilbake til samene

En over 300 år gammel tromme har skapt krangel mellom Danmark og samer i Norge. Nå kan samene få den tilbake.

Norden — Danske myndigheter tok trommen fra samene i 1691. Den er fra Sápmi, som er samenes område. Årsaken var at danskene mente den ble brukt til trolldom. Siden ble den sendt til Danmark. Der har det vært lagret på det danske nasjonal-museet i København. Nå kan samene få den tilbake. Det sier det danske kulturdepartementet til avisa VG.

Det er en uke siden museet kom med sitt råd til departementet. Da sa de at de var kjent med at trommen er viktig for det samiske folket. Det skrev Christian Sune Pedersen i en epost til nyhetsbyrået NTB. Han er forskningssjef ved museet. Men det er først onsdag det ble kjent hva de hadde anbefalt.

Trommen er i Norge allerede. Der har den også vært en periode. Årsaken er at den har vært lånt ut til det samiske museet. Det er i Karasjok i Finnmark. Den skulle bli sendt tilbake til Danmark 1. desember. Men nå skal den bli i Norge.

Trommen er i Norge allerede. Der har den også vært en periode. Årsaken er at den har vært lånt ut til det samiske museet. Det er i Karasjok i Finnmark. Den skulle bli sendt tilbake til Danmark 1. desember. Men Sametinget og museet har bedt om å slippe å sende den fra seg igjen.

Selv om museet vil gi tilbake trommen, kan saken snu. Det er nemlig kulturministeren som avgjør hvem som skal få eie trommen. Men den skal få være i Karasjok til saken er avgjort.

Flere norske politikere er opptatt av saken. Norges kulturminister Anette Trettebergstuen har sagt klart fra om at trommen bør bli gitt til Sametinget i Norge. Det danske kulturdepartementet har sagt at de ville vente med å svare på kravet til de hadde fått rådet fra nasjonalmuseet.

Trommen var eid av Anders Poulsen før den havnet i Danmark. Poulsen ble pågrepet et sted ved Nesseby i 1691. Han ble tiltalt for å ha hatt det som ble kalt en «Rune-Bomme». Ifølge tiltalen hadde han drevet med trolldom. Den var både ond og ugudelig, ifølge avisa Ságat.

Runebommen ble konfiskert. Så ble den sendt til København, mens Poulsen kunne bli dømt til døden for det han skulle ha gjort. Han ble aldri dømt. Han ble derimot drept med en øks da han sov.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå