Kultur

Dette er de som taper mest på korona

Utesteder og folk som arrangerer konserter er blant dem som merker at pandemien er langt fra over. Nå krever flere ekstra penger fra staten for å klare seg.

Sist helg tapte konserthuset Rockefeller 4,5 millioner kroner. Det er til tross for at noen konserter ble arrangert med mye mindre folk i publikum.

– Kulturbransjen har hatt det vanskelig. Kanskje mer enn noen andre. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Det sier Hans A. Lier. Han driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene.

Sist uke lovet regjeringen at ordningen for å gi penger til kultur, frivillighet og idrett forlenges. Flere mener at dette ikke er nok. Lien mener bedrifter som taper mye bør få ekstra penger.

– I september fikk vi beskjed om at vi kunne åpne for fullt fra en dag til den neste. Dette var utfordrende. Vi har mistet masse folk. Veldig mange er borte. Vi har brukt hele høsten på å få flere folk og opplæring, sier Lier.

Han er fortsatt ikke sikker på hva som skjer med arrangementene som er satt opp framover. Da de nye reglene kom sist uke, måtte de bruke mye tid på å finne ut hva de skulle gjøre denne helgen.

Opplever du at det er forsvarlig å gjennomføre så store arrangementer slik situasjonen er nå?

– Absolutt.

– Er det verre å gå på konsert hos oss, med tre grupper med 200 personer hver, enn å gå på Ikea med 3.000 til 5.000 personer? Eller å gå i Opraen med 1.200 til 1.400 personer som sittet tett? Vi har mye yngre gjester, og yngre har vært veldig flinke til å vaksinere seg. Så vi opplever at dette er trygt, sier Lien.

Han mener at staten må gjøre noe. Det holder ikke med de ordningene de snakker om. Men han er likevel glad for at ordningene blir med frem mot neste sommer.

– Men vi må ha svar på hva de gjelder. Vi kan ikke vente til februar, da kan det være for sent, sier Lien.

Anette Trettebergstuen har snakket med flere fra kulturbransjen. Hun er kulturminister.

– Jeg hadde et møte med folk fra kulturbransjen på fredag og vil fortsette å lytte. Jeg vil at folk skal gå på konserter, i teatret, på utstillinger og på kino. Det er trygt å gå på konsert, og det er trygt å planlegge konsert. Det sier Trettebergstuen til nyhetsbyrået NTB.

Samtidig forstår hun at det er vanskelig for mange.

Tirsdag skal regjeringen har en ny pressekonferanse. De har sagt at de vil innføre nye og strengere regler mot korona. Det kan føre til at det ikke er lov å arrangere noen konserter fremover. Du kan følge pressekonferansen på våre sider, fra klokka 19.

---

Kort om saken

  • Utesteder og folk som arrangerer konserter er blant dem som merker at pandemien er langt fra over.
  • Folk fra kulturbransjen ønsker mer penger for å redde bedriften sin.
  • Kulturminister Anette Trettebergstuen har snakket med kulturbransjen. Hun ønsker å gjøre det hun kan for å hjelpe.

---



Siste utgave

På forsiden nå