Kultur
Bildet er av (fra venstre) skuespillerne Herbert Norum og Renate Reinsve, regissør Joachim Trier, skuespiller Anders Danielsen Lie og manusforfatter Eskil Vogt på den røde løperen før festpremieren for filmen «Verdens verste menneske» på Klingenberg kino i Oslo 15. oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

«Verdens verste menneske» videre på veien mot å vinne en Oscar

Det er klart hvilke 15 filmer som kan bli nominert til en Oscar for beste internasjonale spillefilm. En av de er norsk.

Joachim Trier er et steg nærmere å bli nominert til en Oscar for sin siste film. Den heter «Verdens verste menneske». Oscar er regnet for å være en av de viktigste filmprisene i verden. Filmen til Trier er en av 15 filmer som er med videre, og som kan vinne. Det skriver Variety.

– Det har vært et utrolig år for «Verdens verste menneske». Bare den siste måneden har vi vært på toppen av mange lister over årets beste filmer. Både blant kritikere i USA, Frankrike og Norge. Det sier produsent Thomas Robsahm.

Det er flere filmer fra Norden som også er på listen. Både den danske «Flukt» og den finske «Sovekupé nr. 6». Det er også «Dýrið» fra Island. Den heter «Dyret» på norsk. Filmen «Titane» vant pris på den viktige filmfestivalen i Cannes, men den er ikke på lista til Oscar.

Dette er andre år på rad at en norsk film blant de 15 som kan vinne en Oscar for beste internasjonale spillefilm. I fjor var det «Håp» av Maria Sødahl som var på lista.

«Verdens verste menneske» har gjort det veldig bra i hele verden. Den deltok i hovedkonkurransen i Cannes-festivalen. Der fikk Renate Reinsve prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

– Det føles veldig stort. Det føles som verden blir mye mindre plutselig. Dette er jo verdens største konkurranse, sier hun til avisa Drammens Tidende.

Over 200.000 personer har sett filmen på Kina i Norge. Omtrent like mange har sett den på kino i Frankrike. Den ble også nevnt av Barack Obama på Twitter. Den tidligere presidenten i USA sa at filmen var en av hans favoritter fra det siste året.

– Når Obama sier på Twitter at det er en av hans favorittfilmer dette året, må jeg klype meg i armen. Det å være blant de 15 som kan vinne en Oscar er i seg selv en seier. Når dette skjer i år, sier det noe om nivået vi har nådd i norsk film. La oss håpe at vi også blir å finne på den endelige listen over de nominerte i februar, sier Robsahm.

Lista over hvilke filmer som blir nominert skal være klar 8. februar. Prisen blir delt ut i Los Angeles i USA 27. mars.

Kjersti Mo er direktør i Norsk film-institutt. Hun mener at Triers film har nådd mange milepæler så langt. Hun mener at all norsk film tjener på at Trier gjør det så bra. Det gjør at flere vil se norsk film, tror hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå