Kultur

I år er hun «juledetektiv» for siste gang

Noen julegaver som sendes i posten er dårlig merket med navn og addresse. Det er juledetektiv Åse Lerfald som jobber for at de skal komme frem.

I 19 år har Åse Lerfald hatt en helt spesiell jobb: Hun er postens juledetektiv.

Lerfald prøver å finne ut hvor pakker som er dårlig merket, egentlig skal hen.

Det er pakker med uleselig skrift, eller som mangler adresse. Det er nemlig ikke så lett for postkontoret å vite hvor pakken skal, når det kun står «til bestefar fra Ole».

Åse Lerfald får pakker fra hele landet. På juledetektivens nettside har hun lagt ut uløste mysterier, så folk kan hjelpe til.

Når det er umulig å se lese skriften på pakker, legger Lerfald ut et bilde. De som savner en pakke, kan sjekke om det er Lerfald som har den.

Juleuniformen har hun på mens hun jobber.

– Jeg tok på meg en nisselue første gang jeg gjorde dette. Det var i 2002. Så er det bare blitt en ny lue for hvert år, sier hun.

Åse Lerfald har jobbet i 19 år som Postens juledetektiv, der hun finner mottakere til julepakker som er på avveie. Mandag 6. desember tok Lerfald på seg sin siste nisselue, for nå skal hun straks gå av med pensjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Den 6. desember i år tok Lerfald på seg nisselua for siste gang. I én måned skal hun, for siste gang, løse julegavemysterier.

– 7. januar blir siste dagen min på jobb i Posten. Da har jeg vært her i 40 år. Å være juledetektiv er en helt fantastisk jobb, sier hun.

Første dag på jobb fikk hun allerede inn over 20 pakker.

– Jeg har funnet en del av mottakerne allerede, sier hun.

Kenneth Tjønndal Pettersen er Postens pressesjef. Han forsikrer om at juledetektiv-tradisjonen vil fortsette.

– Juledetektiv Åse og hennes team gjør en fantastisk innsats hvert år. De løser de mest krevende mysteriene med stor entusiasme. De som får gavene sine til slutt, blir utrolig takknemlige.

Pettersen forteller at teamet til Åse løser 90 prosent av pakkemysteriene.

– Det er veldig imponerende, sier han.

Lerfald åpner aldri opp gaver. Konvolutter kan åpnes for å finne navn på avsender eller mottaker.

– Det vanskeligste er skrift på språk jeg ikke kjenner igjen. Heldigvis har vi folk her med ulike kulturelle bakgrunner. Jeg finner ofte noen som kan fortelle meg hva som står på pakken. Om det er kinesisk, japansk eller indisk, sier hun.

Språkkyndige medarbeidere på Posten bistår pakkedetektivenes juleverksted med å identifisere skriftspråk og oversette for sjefdetektiv Åse Lerfald. Disse presangene har merkelapper på japansk, men ingen avsender eller mottaker på emballasjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Av og til har hun navn på avsender eller mottaker. Da prøver hun å finne ut av hvor pakken var på vei i landet. Det hender at Lerfald legger ut innlegg på Facebook. De er på forskjellige språk slik at flere skal forstå.

2020 ble et rekordår for sending av pakker med Posten i Norge. Det kan bli minst like mye i år, på grunn av pandemien. Flere enn før handler gaver på nett, og flere sender dem i stedet for å gi dem personlig.

– Vi er oppe i over 2 millioner pakker i uka nå. Store mengder med nye pakker er på vei ut, sier Pettersen.

Han sier det er til stor hjelp om pakker blir hentet så fort som mulig.

Pakkerekordene fører til at også Lerfald får mer å gjøre. Hun fikk unormalt mange pakker å spore i fjor jul.

– Jeg har ikke opplevd lignende. Jeg tror noen plutselig fikk litt dårlig tid alt stengte ned. Det gikk nok litt fort i svingene da gavene måtte sendes i posten, sier hun.

På julekontoret henger luer fra alle årene Åse Lerfald har jobbet med å løse julepakkemysterier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun frykter at noe av det samme kan skje i år.

– Vi fortsetter å finne ut hvor pakker skal eller hvor de kommer fra. Også etter nyttår, sier hun.

Mange saker ble løst i løpet av 2021. Når det er gått ett år, går de siste pakkene til Frelsesarmeen.

– I år måtte vi sende rett i underkant av 50 gaver til Frelsesarmeen, sier Lerfald.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå