Kultur
Nissen Drøbak

Les brevene som ble sendt til nissen

Julenissen har postkontor i Drøbak. Han mottar tusenvis av brev hvert år, fra hele verden.

Hvis du sender brev til med adresse «julenissen», ender det opp i Drøbak. Det er nemlig der han jobber, på et postkontor i den lille kystbyen.

Nederst i saken kan du lese brevene som er sendt til nissen!

Faktisk har veivesenet godkjent eget fareskilt for nissen i Drøbak. Det skal holde både trafikanter og nissen selv trygg. Nissens postkontor har også sitt eget godkjente poststempel.

Postkontoret mottar tusenvis av brev hvert år. Og det er ikke bare nordmenn som vet nissen bor i Drøbak. Det kommer brev fra hele verden.

Eva-Irene Johansen er julenissens sekretær. Hun bruker dagene på å lese historier og ønsker som er adressert til nissen.

– Du kan ikke tenke deg hvor mye rart jeg leser. Det er så mange forskjellige historier. Noen glade, noen triste, sier hun.

Juleeventyret begynte i 1976. Da begynte Johansen å stille ut selge nissedukker i Drøbak. På kort tid ble de veldig populære. Johansen fikk store kunder rundt i landet. Nissehuset i Drøbak ble mer og mer kjent.

Etter hvert fikk Johansen en forespørsel fra Oslo kommune. De lurte på om julehuset i Drøbak kunne ta imot julepost. Ordføreren i Drøbak syntes det var en god idé.

Siden har en kvart million brev kommet til postkontoret. Det er mye forskjellig folk ønsker å dele med nissen.

Drøbak

Drøbaksnissen har fått oppmerksomhet fra hele verden. Han er omtalt i aviser i japanske reisekataloger, australske søndagsaviser, nyhetsoppslag i The Times, og på radioen i Moskva. Både visekultur-ministeren i Kina og førstedamen til kongen av Thailand har vært på besøk. Nissens sekretær tror ikke det er tilfeldig at postkontoret har blitt så populært.

Julehuset

– Jeg tror nissen er verdens største varemerke. Alle har et forhold til nissen, sier hun.

Én mann i 40-årene hadde gamblet bort alle pengene i Las Vegas. Han ønsket seg pengene tilbake. En ung jente ønsket seg en ny tante. Den hun hadde var så grusom. En annen ønsket seg like langt hår som venninnen, og helst litt lenger.

En liten gutt ønsket seg penger, morgenkåpe, dress og hest. En annen ønsket at bestefar skulle få seg nye tenner – så kunne han spise julemiddag med familien igjen.

Én jente synes at jula egentlig er litt kjip.

– Jeg vil bare ha bevis på at du finnes, og kanskje noen gode råd om livet. Noe jeg virkelig kunne trenge akkurat nå, skriver hun til nissen.

Nissen

En tenåringsgutt ønsker seg bazooka, rød Porsche og privat flyselskap.

– Jeg skjønner at de to siste kan være vanskelig å få ned i sekken, skriver han i parentes.

En liten jente vil gjerne at nissen hjelper pappa.

– Ønsket mitt er at pappa skal ha et bra liv. For han sier noen ganger at livet er veldig dumt. Kan du ordne det, vær så snill? Det er det eneste jeg vil, står det i brevet til nissen, skriver hun.

Én spør nissen om sekken blir større hvert år, siden befolkningen øker.

Det er to gaver barn alltid har ønsket seg fra nissen, sier Johansen. Det er lego, og barbiedukker.

Noen ønsker seg ingenting. De bare forteller. Om opplevelser de har hatt, og ting de setter pris på. Lange historier, om kjærlighetssorg, frustrasjon og ensomhet.

– Det er så mange som har så mye å fortelle. De har kanskje ingen å snakke med. De tør kanskje ikke å si det til noen andre. Men de klarer å åpne seg for nissen. Det er liksom en som alle har et trygt forhold til, sier hun.

Mange skriver også om politikk. Om undertrykkelse og urettferdighet, og et ønske om frihet. Brevene gir et innblikk i hva folk rundt i verden går og tenker på.

Julehuset

– Mange brev får meg til å le. Men jeg leser også mye om sykdom, fattigdom, og vonde situasjoner. Iblant leser jeg veldig triste brev. Fra mennesker som ber om at ting kan bli bedre og tryggere i tiden fremover, sier hun.

Brevene viser hvor vondt mange har det. I Norge er det mange som ønsker seg ting til jul. Andre steder i verden handler det ofte om noe annet. Mange barn ønsker seg gode resultater på skolen, så de kan få en trygg framtid. At de som er eldre og svake skal bli beskyttet. Og at fremtiden skal bli bedre, og tryggere.

Julehuset

– Det er en tankevekker. Det viser hvor annerledes virkeligheten er mange steder i verden, sier Johansen.

Hun merker også at brevene har vært annerledes under pandemien.

– I år har mange skrevet at de ønsker seg en frisk verden. De håper på mer samhold, både blant nære og i samfunnet, sier hun.


Under kan du bla gjennom galleriet for å se hva barn har skrevet til nissen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå