Kultur

70 år som dronning

Dronning Elizabeth skulle egentlig ikke arvet tronen. Nå har hun sittet lenger enn noen annen britisk kongelig. Søndag er det 70 år siden hun ble dronning.

Da Elizabeth ble født var hun prinsesse. Faren var hertug av York og hennes onkel var han som skulle arve tronen. Han var Kong Edward den åttende, men ble kalt onkel Eddy. Da han ikke fikk gifte seg med kvinnen han elsket, sa han fra seg tronen i 1936.

Den gikk dermed til lillebror Bertie. Han var Elizabeth sin far. Han skiftet senere navn til George den sjette.

6. februar 1952 døde kongen, og 25 år gamle Elizabeth ble dronning.

Det har ikke vært mange kvinnelige monarker i britisk historie. Men flere av dronningene har satt spor etter seg.

Ingen har sittet lenger på den britiske tronen enn Elizabeth. I løpet av 70 år har hun fornyet og gjort monarkiet mer åpent. Men hun har også fått kritikk for å være distansert.

Da prinsesse Diana døde i 1997 fikk hun kritikk for å være kald og ha lite følelser.

Gjennom store og små kriser har dronningen vært populær og respektert.

Hennes ektemann prins Philip døde i fjor. Han har vært med henne i hele hennes regjeringstid. Elizabeth var bare 13 år første gang de to møttes, og de giftet seg i 1947, da hun var 21 år gammel. At hun nå er alene ble ekstra tydelig under begravelsen til prinsen. Dronningen satt alene inne i slottskapellet med svart munnbind som følge av korona-reglene.

Med en datter og tre sønner er det folk til å arve tronen. Det er sønnen Charles som blir neste i rekken. Hans barn følger så etter.

---

Kort om saken

  • Dronning Elizabeth feirer jubileum på søndag.
  • Hun feirer 70 år som dronning.
  • Hun ble dronning som 25 år gammel, da hennes far døde.

---

Siste utgave

På forsiden nå