Kultur

Synger med KORK på Samenes nasjonaldag

Søndag synger Emil Kárlsen ut på Samenes nasjonaldag. Med en låt inspirert av boka «Koke bjørn».

– Samisk musikk vokser nå. Og jeg synes det er givende å kunne være med på å skape et bredere bilde av hva samisk musikk er, sier Emil Kárlsen.

Han er i ferd med å bli kjent som soloartist som synger på samisk. Etter at han har sunget på norsk med bandet Resirkulert i flere år. Søndag 6. februar er han klar for å gjøre noe han aldri har gjort før:

Han skal synge med Kringkastings-orkesteret (KORK). Det skjer under NRKs sending som markerer Samenes nasjonaldag. Emil Kárlsen tror KORK-konserten blir «majestetisk». Der skal andre artister som Sofia Jannok, Niko Valkeapää og Kajsa Balto også opptre.

– Det er en fin satsing av NRK i år, med mange sendinger. Feiringen av denne dagen har fått mer og mer plass med årene. Og det er fint å se. Jeg møter ofte nordmenn som ikke vet så mye. Og som skulle ønske de visste. Jeg tenker dette går i riktig retning: Bare vi blir kjent med hverandre, så blir alt så mye bedre.

Han kaller KORK «et sprekt orkester». Og er spent på én ting:

– Jeg blir så lett rørt av å høre orkestermusikk live. Jeg er spent på om jeg klarer å holde tårene tilbake når jeg er i samme rommet! Det er så bevegende. Så mange som omslutter seg rundt det samme og lager vakker musikk.

Søndag synger han sin egen nye låt «Muohta» med KORK. Tittelen på sangen er nordsamisk og betyr snø. Sangen en spesiell historie: Den handler om flukten til et ungt par, Jussi og Maria. De flykter fra Pajala og over viddene mot tryggheten i nord. Historien høres kanskje kjent ut for noen.

Kárlsen laget nemlig låta på bakgrunn av boka «Koke bjørn» av Mikal Niemi. Han har spilt «Muohta» foran Mikael Niemi selv. Og fikk som gode tilbakemeldinger.

– I manuset er det fine linjer som beskriver flukten. Og det inspirerte meg til å lage en joik, forteller Emil Kárlsen.

I fjor fikk han tilbud om å spille rollen som Jussi fra boka. Det var da Beaivváš – Det Samiske nasjonalteateret satte opp teaterstykket «Koke bjørn». Kárlsen hadde lest boka bare en måned tidligere. Den var en bursdagsgave fra kjæresten hans.

Men da Beaivváš ville ha Emil Kárlsen med på en ny forestilling sist høst, takken han nei. Han ville heller satse på sin nye musikk på samisk. I fjor vant han også Nord-Norges største musikkstipend, Arctic Talent. Og han opptrådte på festivalen by: Larm.

– Jeg har alltid holdt på med musikk og teater. Helt siden jeg var liten. Jeg har trivdes godt på begge disse scenene. Men det begynte å skje så mye spennende på musikkfronten. Særlig med dette solo-prosjektet som jeg startet.

Emil Kárlsen sier det virker som folk er mer interessert i samisk musikk i Norge. Han sier dette om å synge på samisk:

– Det er mange fine metaforer som ligger i det samiske språket. Det er et veldig rikt og musikalsk språk, med mange myke lyder.

Men det var ingen selvfølge at han skulle synge på samisk. For norsk var unge Emils hjemmespråk da han vokste opp.

– Jeg har måttet lære meg samisk via skolen. Jeg begynte da jeg var liten. Men det er først de siste årene jeg har fått brukt det aktivt.

Besteforeldrene hans fikk ikke lære samisk da de var små. Selv om oldeforeldrene hadde samisk som morsmål, forteller han.

– Oldeforeldrene mine lærte det ikke videre til ungene sine. De mente at det var til deres beste at de lærte kun norsk, så de ikke skulle få plager senere i livet. Jeg vokste opp med mine besteforeldre i nabohuset. Og for meg ble det veldig naturlig at jeg ville lære meg samisk.

– Ekstra gledelig er det også at mamma nå har begynt å lære seg litt samisk!

Emil Kárlsen snakker det flytende nå.

– Språket har ikke vært så synlig før, men nå går det riktig vei, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå