Kultur

«Jakten» på snøleoparden tok ti år

Vincent Munier er en av verdens mest hyllede natur-fotografer. Nå har han klart å komme ganske tett på den folkesky snøleoparden.

Det tok natur-fotografen Vincent Munier ti år å komme nært innpå kattedyret snøleoparden. 1. april kan du se resultatet på kino. Da er det norsk premiere på dokumentar-filmen «Snøleoparden».

– Jeg vil fortelle noe om hvor viktig naturen er for oss, sier Munier til nyhetsbyrået TT. Han og regissør Marie Amiguet møter TT via Zoom fra Paris i Frankrike.

Snøleoparden er kjent for å være svært sky. Kattedyret lever høyt oppe i fjellene i Himalaya og Sentral-Asia. Det er bare omtrent 2.000 snøleoparder igjen i verden, ifølge beregninger. Dyret er på lista over dyr som er i fare for å bli utryddet.

Få har sett snøleoparden i levende live. Men dette var en utfordring Vincent Munier tok – for ti år siden. I 2017 koblet han naturfilm-regissøren Marie Amiguet på prosjektet. Dermed var det klart for en tur til Himalaya.

Med på reisen er også forfatteren og eventyreren Sylvain Tesson. Filmen handler ikke bare om forsøket på å komme nær snøleoparden. Vi får også være med når de tre møter mistenksomme vakter oppe i fjellene. Vi får også se at både bjørner og andre dyr krysser film-teamets spor.

– Jeg vokste opp tett på naturen, og jeg ser hele tiden hvordan vi påvirker den. For meg framkaller dette følelser som er umulig å beskrive med ord. Men jeg håper at jeg gjennom jobben min kan formidle disse følelsene, sier natur-fotografen.

De var usikre på om de virkelig kom til å få se snøleoparden. Filmen var heller ikke avhengig av det. Men han var aldri i tvil om at det kom til å skje. Regissør Marie Amiguet legger til:

– Da vi dro i vei var ingenting sikkert, og jeg tvilte på at vi ville lykkes. Men Vincent var overbevist. Uansett hva som skjedde, var dette en reise verdt å fortelle om.

Vincent Munier har fått fotoprisen Wildlife Photographer of the Year tre ganger. Den deles ut av kanalen BBC.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå