Kultur
Bildet er av animasjonsfilm-figuren Buzz Lightyear i et romskip. Han har på romdrakt og har en katt på skulderen. Foto: Disney / Pixar / AP / NTB

Minst 12 land nekter å vise filmen «Lightyear»

Et kyss mellom to figurer i en film fører til forbud mot å vise den i minst 12 land. Årsaken er at figurene er samme kjønn.

«Lightyear» er den nyeste filmen fra Disney. Det er en animasjonsfilm om en av de viktigste figurene fra «Toy Story»-filmene, nemlig Buzz Lightyear.

Filmen skal vise hva som skjedde med Lightyear før de andre filmene om Toy Story.

Men det er mye som tyder på at mange vil bli nektet å se den nye filmen. Årsaken at to figurer av samme kjønn kysser. Den ene er en kollega av Lightyear som er kvinne, og gift med en annen kvinne.

Denne uken sa De forente arabiske emirater at de vil forby filmen å bli vist. De sier den bryter reglene i landet for hva som er greit innhold i media. Samme budskap blir gjentatt i flere land i Asia og Midtøsten. Det sier en person i Disney til nyhetsbyrået AFP.

Totalt skal 12 land ha sagt nei til nå. I tillegg til Emiratene er filmen forbudt i Bahrain, Egypt, Irak, Jordan, Kuwait, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabia og Syria.

Andre land har sagt at de ønsker en ny versjon av filmen. Indonesia og Malaysia har sagt at de vil ha en utgave uten kysset. Malaysia har sagt at filmen blir forbudt å vise om kysset blir værende i filmen.

– Det egner seg ikke til å bli sett av barn. Det sier en representant for Malaysias filmsensurstyre til AFP.

Ifølge kanalen ABC skal også Kina vurdere et forbud mot filmen. Og i Singapore må du ifølge kanalen BBC være minst 16 år for å se filmen. Også der er årsaken at myndighetene mener barn kan bli skadd av å se de to figurene kysse.

– Vi har ingen planer om å fjerne noe fra filmen. Særlig ikke noe som er så viktig som et kjærlig og inspirerende forhold. Dette viser Buzz Lightyear hva han går glipp av som følge av valg han gjør. Det blir ikke fjernet, sier Galyn Susman til ABC.

Disney skal ha nektet å gjøre om filmen. De tilbyr «Lightyear» som den er til alle land.

Så sent som i mai nektet Disney å endre filmer av lignende årsaker. Land som Saudi-Arabia valgte da å forby en film om superhelter i Marvel-universet.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå