Kultur
Iman Vellani spiller superhelten Ms. Marvel. Her er hun på den røde løperen foran Los Angeles-premieren. Foto: AP

Marvels første muslimske superhelt er her

Marvels første muslimske superhelt har fått sin egen TV-serie. For Iman Vellani ble Ms. Marvel-rollen en måte å knytte seg til sin egen pakistanske arv på.

– Jeg håper dette åpner dørene for mer mangfold blant superhelt-industrien. Det sier Iman Vellani. Hun har hovedrollen som Ms. Marvel.

Som liten så hun mye på superheltserier og filmer. Iron Man var favoritten. Hun brukte mye tid på en tegneseriebutikk. Det var også det hun så Kamala Khan / Ms. Marvel først.

– Herregud, hvem er denne kule personen, tenke jeg. Jeg ble veldig opptatt av henne og kledde meg til og med ut som henne på cosplay-treff, sier hun.

Samtidig som hun oppdaget Ms. Marvel, starten den nå 19 år gamle skuespilleren med teater. Hun følte ikke det gikk kjempebra med engang. Og hun begynte å interessere seg for den tekniske biten av filmproduksjon.

– Jeg ville se hva jeg kunne bidra med der. Og på den måten gjøre meg kjent med hele prosessen med å lage film. Men så kom altså Ms. Marvel som lyn fra klar himmel. Det fungerer ganske bra, så jeg klager ikke, sier hun.

Første gang Kamala Khan var i en tegneserie var 2013. Et år senere fikk hun sitt eget blad. I TV-serien er Kamala Khan en 16-årig amerikaner med pakistanske røtter, som er besatt av Avengers.

Livet hennes endrer seg når hun oppdager egne superkrefter. Samtidig som hun begynner å interessere seg for hvor hun kommer fra. Iman Vellani kan kjenne seg igjen i denne reisen.

– Jeg kjente meg frakoblet min egen kultur da jeg vokste opp i Canada. Det var en del av meg som ikke aksepterte at jeg var pakistansk og muslim, sier hun.

Vellanis innstilling endret seg under innspillingen. Der traff hun mange folk som hadde bakgrunn fra Asia eller andre muslimske land.

– Både jeg og Kamala fikk anledning til å knytte oss til røttene, sier hun.

Hun ser seg selv i rollefiguren, ifølge hun selv.

– Moren og faren min er også ganske overbeskyttende. På videregående måtte jeg spørre flere uker i forveien hvis jeg skulle på fest, sier hun.

– Men jeg er glad for oppveksten min. Og glad jeg kan skildre et barn av innvandrer-foreldre på TV. Og vise noen som er stolt av bakgrunnen sin. Og ikke likegyldig til den, sier hun.

Hun håper Ms. Marvel er starten på mer mangfold blant superhelt-universet.

– Dette er filmer som vises over hele verden. Så det er rimelig å anta at de også representerer mennesker fra hele verden, sier hun.

---

Kort om serien

  • Serien «Ms. Marvel» følger vi 16-årige Kamala Khan, en amerikaner med pakistanske røtter, som oppdager at hun har superkrefter.
  • Rollen spilles av Iman Vellani.
  • Den seks episoder lange serien hadde premiere på Disney+.

---Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå