Kultur

Mange unge kunstnere på Høstutstillingen

Den første Høstutstillingen var i 1882. 10. september åpner utstillingen for publikum nok en gang.

Høstutstillingen er en årlig kunstutstilling i Oslo. Det er 135. gang den blir arrangert. Alle kunstnere som bor i Norge kan søke om å være med. I tillegg til norske kunstnere i utlandet.

Det var 2.350 søkere. Av dem ble 100 kunstnere og kunstnergrupper tatt med. Det er til sammen 112 verk. 60 av kunstnerne er debutanter.

– Dette er de unges arena. Vi fant et stort samfunnsengasjement hos dem. Vi ønsker å belyse hva de vil, sier juryleder Maya Økland.

Noen temaer går igjen i kunstverkene. Noen av dem vil vekke debatt og følelser. Ett av disse er trolig Frode Lillesunds framstilling av kong Harald. Verket «Harald V» er en byste i leire. Det er inspirert av foto av kongen. Det ble tatt etter han talte etter 22. juli 2011.

---

Fakta om Høstutstillingen 2022:

* Den første Høstutstillingen var i 1882.

* I 1884 inngikk billedkunstnerne en avtale med staten om årlig tilskudd. Det sikret økonomien. Fra da av ble utstillingen en årlig nasjonal kunstmønstring.

* Arrangeres for 135. gang på Kunstnernes Hus i Oslo.

* Det stilles ut 112 verk av 100 kunstnere eller kunstnergrupper.

* Verkene er valgt ut fra 2.350 søkere.

* Høstutstillingen er en salgsutstilling.

* Kulturministeren åpner utstillingen på arrangement for kunstnere og inviterte 9. september

* Åpen fra 10. september til 16. oktober for publikum.

---

For første gang inneholder utstillingen et NFT-verk. NFT står for non-fungible token. Det er i utgangspunktet et digitalt, unikt bevis på eierskap over noe som ikke er fysisk. Det kan være digitale filer som lyd, videoer og gjenstander i videospill. Eller kunstverk.

Det er Lars Kjemphol som står bak NFT-loopen «Saturn fortærer sin sønn».

Mange virker ferdig med pandemi og tematikken rundt, ifølge arrangøren. Mens Ukraina-krig, energikrise og klimaproblematikk er mer aktuelle tema.

I fjor hadde høstutstillingen sitt høyeste besøkstall på ti år. Mer enn 27.000 tok turen innom, tross koronarestriksjoner.

Fredag er det åpningsarrangement for kunstnere og spesielt inviterte, mens dørene åpnes for publikum lørdag. Håvard Holmefjord sier det er gjort flere nye grep med utstillingen i år. De har tenkt på rom, arkitektur og visning. Holmefjord er kommunikasjons-rådgiver for Norske Billedkunstnere.

– Juryen prøver å formidle noe med måten verkene er utstilt, sier Holmefjord.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå