Kultur

Vil sette svart musikkhistorie på agendaen

I oktober er det Black History Month i Norge. Det blir markert flere steder.

Duoen Peace out to Revolution åpner årets feiring av svart historie i Norge. De åpner med en konsert. Det skal også være en historiefortelling.

Det skjer lørdag på Melahuset i Oslo. Det er med Obah Aanonsen og Jenny Ayunda.

– Målet med konserten er å hylle svart musikk og kultur, sier Aanonsen og Ayunda.

De forklarer at de ser på konserten på to måter. Som er kampsak og som er feiring av noe fint. Det fortalte de i fjor til studentavisen Unikum.

De gjorde sin debut under fjorårets feiring av Black History Month Norway. Først i Kristiansand, deretter i Oslo. Tanken er å formidle de viktige historiene bak og i sangene.

– I år er vi stolte over å ikke bare kunne vise frem musikk av svarte artister. Men også av mange kvinnelige svarte artister.

Obah Aanonsen og Jenny Ayunda forteller at sentralt i årets konsert er afropop. De har med referanser til blant annet Burna Boy, Fela Kuti og Aretha Franklin.

Tema for årets norske Black History Month neste måned er å fremme fortellinger om norsk-afrikanere. Arrangørene mener det burde vært del av vår norske eventyrsamling.

Ida Evita de Leon dro denne norske versjonen i gang i 2019. Den var inspirert av USA. Det vokste seg stort året etter. Det kom i kjølvannet av Black Lives Matter.

Nå er det blitt en årlig kulturfestival i både Oslo og Bergen. I hele oktober blir det bokutstillinger i biblioteker og bokhandler. Det blir også panelsamtaler, konserter og formidling av historier.

Arenaer for 2022-arrangementet er blant annet Melahuset, Deichman Bjørvika, Uhørt og Vega kino i Oslo.

– Vi skal analysere det norske samfunnet ut ifra et svart blikk, skriver Black History Month Norway i en pressemelding.

.


Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå