Kultur

Durek Verrett tapte mot Se og Hør i PFU

Durek Verrett mente Se og Hør brøt god presseskikk da de skrev om at han var syk. PFU var uenig.

Norge — Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet for pressen. De behandlet en klage fra Verrett onsdag. Han er også kjent som sjaman Durek, og er forlovet med prinsesse Märtha Louise.

Verrett klaget på ukebladet Se og Hør for en sak de hadde i bladet 17. desember i fjor. Der skrev de om helsen til Verrett og at han var syk. Han hadde takket nei til bli intervjuet om saken da Se og Hør tok kontakt med ham på gata i byen Los Angeles.

Saken var stor og detaljert om sensitive helseopplysninger. Det har vært belastende for Verrett, skriver advokat Kyrre Eggen som har sendt inn klagen på vegne av Verrett. Saken har vært ekstra belastende fordi Se og Hør gir inntrykk av at Verrett er del av saken, skriver Eggen.

Flere i PFU mente det var en vanskelig sak, og at de var i tvil. Men Se og Hør fikk støtte fra utvalget. De mente at det er riktig å skrive om sykdommen til Verrett. Årsaken er at han har påstått at han kan helbrede seg selv, og at han driver med det som en kommersiell virksomhet. PFU viser også til at han flere ganger har vært åpen om egen helse. Blant annet i en bok fra 2019.

Men utvalget minnet også om at kjente personer har krav på vern mot at private helseopplysninger blir delt og omtalt. Det må være en berettiget offentlig interesse rundt det som blir skrevet, sier utvalget.

Siste utgave

På forsiden nå