Kultur

Kongefamiliens historie i bilder

Tor Bomann-Larsen har laget en bok om kongefamilien. Det er en stor fotosamling som viser kongehusets historie.

Boka heter «Fire konger og en dronning». Den viser bilder fra når det moderne monarkiet begynte i 1905. Det viser bilder fra fem generasjoner. Fra kong Haakon til Ingrid Alexandra, som en dag skal arve tronen.

Vi følger fem generasjoner – fra kong Haakon til Ingrid Alexandra. Tor Bomann-Larsen og mangeårig slottsfotograf og billedarkivar Jan Haug har dykket inn i slottets store samling av fotografier. Foto: Cappelen Damm

Det er 500 bilder i boka. Bildene går langt tilbake i tid. De viser krig og alvor. Men det er også nye bilder. Som viser situasjoner fra hverdagen og fine stunder.

Jan Haug kom opp med ideen, forteller Tor Bomann-Larsen. Haug har jobbet som fotoarkivar for Slottet i mange år. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Bilder er en morsommere inngang til historien enn bare tekst, sier Bomann-Larsen.

De kongelige har ofte blitt tatt bilde av. Helt fra kameraene ble funnet opp. Haug og Bomann-Larsen forteller at de fikk flere overraskelser da de så igjennom bildene. Derfor tror de bildene kan fortelle en historie om kongefamilien.

Bildet viser kong Olav, kronprins Harald og Sonja Haraldsen.

Kongen er Norges stats-overhode. Det er sju personer i arve-rekken nå.

---

Arve-rekken:

  • Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon
  • Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Ingrid Alexandra
  • Prins Sverre Magnus
  • Prinsesse Märtha Louise
  • Maud Angelica Behn
  • Leah Isadora Behn
  • Emma Tallulah Behn

---

Bildet viser Kong Haakon kommer til Norge med Olav på armen
1905.

Selskapet Infact har gjort en undersøkelse for avisa Dagbladet. Den viser at færre støtter monarkiet nå enn tidligere. Under sju av ti vil beholde monarkiet i Norge. En ekspert sier han tror det kan handle om prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett.

Undersøkelsen ble gjort i oktober. Det var før Märtha Louise fortalte at hun slutter å representere kongehuset.

Støtten er også minst blant de yngre. Over sju av ti støtter monarkiet blant dem som er 65 år og oppover. Mellom 45 og 64 år støtter også sju av ti. Mens bare halvparten av de mellom 18 og 29 støtter monarkiet.

Siste utgave

På forsiden nå