Kultur

Harry og Meghan-dokumentar om hat, mediejag og frihetstap

Torsdag kom de første episodene av en ny dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Der forteller de om livet på utsiden av kongefamilien i Storbritannia.

´ — Dokumentaren er laget som en serie på Netflix. Den er på til sammen seks episoder. Disse skal vise og forklare hvorfor paret valgte bort livet som kongelige på heltid. De har i stedet valgt å flytte til USA for å leve der. Det har de gjort siden 2020.

De tre første episodene ble publisert torsdag. Der snakker begge om at de har et behov for å fortelle historien slik de har opplevd den.

– Ingen kjenner hele sannheten. Vi kjenner hele sannheten, sier prins Harry i en reklame for serien.

Han sier at det var en venn som overtalte dem til å dokumentere det som skjedde etter at de brøt ut og sluttet å være en del av kongefamilien.

Meghan er nydusjet i det første klippet med henne. Hun har et hånkle på hodet.

– Jeg er usikker på hvor jeg skal begynne. Jeg vil bare komme ut på den andre siden av alt dette. Jeg har ingen anelse om hva jeg skal si lenger, sier hun.

Prins Harry sier at hans jobb er å holde familien trygg. Alle ville gjort det samme som ham om de hadde vært i hans situasjon.

– Det å bli født inn i en slik posisjon. Alt som følger med det. Alt hatet som har oppstått de siste tre årene. Spesielt mot min kone og min sønn. Jeg er generelt bekymret for sikkerheten til familien min, sier prins Harry.

Han sier også at han vil avsløre korrupsjon i mediene og hvordan de utnytter det som skjer. Han sammenligner det med kampen mellom et byttedyr og en jeger.

Prins Harry sier dette også er historien om deres kjærlighet. Og at det er en historie som nettopp har begynt.

– Hun ofret sin frihet, alt hun hadde for å være med meg. Kort tid senere ofret jeg alt jeg hadde for å være med henne.

19. mai 2019 sto bryllupet mellom Meghan og Harry. Nå forteller paret «hele historien» i en ny serie. Arkivfoto: Ben Birchhall / pool photo AP / NTB

Det er hintet om at serien kan bidra til at det kan bli et dårligere forhold i den britiske kongefamilien. I ett klipp ser det ut til at prins Harry anklager noen nær kongefamilien for å ha delt historier om ham og Meghan til mediene. Det kaller han et «skittent spill».

Flere aviser i Storbritannia hadde saker om dokumentaren på forsiden torsdag. Det viser en oversikt fra kanalen Sky News. De har også kommentert det som blir vist i de tre første episodene. Avisa Daily Mail har tidligere skrevet at resten av kongefamilien mener prins Harry har krysset en grense når denne dokumentaren er laget. Det kan få alvorlige følger.

Britiske medier melder at prins Harry ønsket å gjøre om på noe av det han sier i dokumentaren etter at dronning Elizabeth døde i høst. Han skal ha ønsket å være mindre streng i det han sa.

Ingen andre i kongefamilien har ønsket å kommentere dokumentarserien.

De tre siste episodene blir publisert 15. desember.

Siste utgave

På forsiden nå