Kultur

Synes du de banner mindre i «Fairytale Of New York» enn før?

Mange synes «Fairytale Of New York» er en av de fineste julelåtene. Men den siste tiden er en ny utgave blitt stadig mer spilt på radio. Der er noe av banningen borte.

Låten ble gitt ut på 80-tallet av bandet The Pogues og sangeren Kirsty MacColl. Den er det som kan kalles en uvanlig julesang. Den starter med historien fra fylle-arresten i byen New York. Så skifter den til å fortelle om et par som er forelsket og krangler.

Flere mener teksten som handler om krangelen passer dårlig i 2022. Derfor er det laget en annen versjon. Den blir blant annet spilt på kanalen BBC Radio 2 i år. Det melder magasinet NME.

– På Radio 2 ønsker vi å lytte til de av våre lyttere som elsker sangen, men synes noe av teksten er upassende i 2022. Derfor spiller vi en annen utgave som vi har fått fra plateselskapet, sier BBC.

Det gjelder særlig en linje i låten. Der skal MacColl og Shane MacGowan fremstå som et ektepar. MacGowan er sanger i The Pogues.

Hun synger til ham: «You scumbag, you maggot. You cheap lousy faggot. Happy Christmas, your arse. I pray God it’s our last». Det rimer dårlig på norsk, men blir noe som dette: «Din drittsekk, din mark. Din kjipe, gjerrige homo. God jul, din møkkamann. Jeg ber til Gud om at dette blir vår siste sammen.»

I den nye utgaven heter det i stedet «you’re cheap and you’re haggard». «Du er gjerrig og ekstremt stygg».

Han synger i originalen at hun er en «slut». Det er også droppet i den nye utgaven. «Slut» er en ufin måte å si at en dame har sex med mange menn.

Her kan du høre originalen.

Det har i flere år vært debatt rundt låten. BBC har tidligere sagt at de vil la hver kanal velge utgave etter hva slags publikum de har.

– Vi er klar over at unge lyttere bryr seg ekstra mye over nedsettende uttrykk om kjønn og seksualitet, sa BBC da kanalen Radio 1 gjorde samme valg i 2020.

MacGowan har forsvart teksten slik den ble skrevet. Han sa at det aldri var ment å være homofobisk. Det var slik den kvinnelige karakteren i låten snakket, forklarte han. MacGowan skal ha bruktt to år på å skrive teksten.

– Hun var aldri ment å være en hyggelig eller sunn person. Hun er en kvinne fra en viss generasjon. Og det er i en viss tid i historien. De er helt utslitt og desperate, sa han.

MacGowan har selv levd et hard liv som artist. Han har blant annet festet og drukket mye alkohol. I 2016 ble det kjent at MacGowan hadde sluttet å drikke alkohol. Det var kona Victoria Clark som delte den nyheten.

Hun delte også nyheten om at MacGowan måtte på sykehus før jul i år. Det gjorde hun på Twitter. Han fikk komme hjem sist uke.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå