Kultur

Dette er vårens norske filmer på kino

Denne våren skal 12 norske filmer bli vist på kino. De ble presentert på Norsk film-institutt denne uka.

Den første norske filmen har premiere denne uka. Fredag 13. januar er det klart for «Natt».

Filmen handler om Emma. Hun får beskjed av legen om at hun dør om noen få måneder. Emma er alenemor for to små barn. Hun må få ordnet opp i livet for å hindre at den voldelige eksmannen får omsorg for barna.

19. januar blir dokumentaren «Brødrene Johansen» vist på Tromsø internasjonale filmfestival.

I filmen møter vi Jan Ivar Johansen, Idar Johansen, Kjellrun Johansen, Einar Johansen, Edel Johansen og Birger Bertinsen. De lever i bygda Kråkøhamn i Troms. Tidligere var det ei bygd med mange innbyggere. Nå bor det bare 25 personer der. Fem av de er brødre, og de bor sammen på gården til familien. Filmen har et mål om å vise fram brorskapet på en annerledes måte.

Alfred Ekker Strande i «Munch». Foto: The Film Company

27. januar er det premiere på en film om en av de største kunstnerne fra Norge gjennom tidene. Da er det premiere på «Munch».

Filmen viser fire viktige perioder av livet til Edvard Munch. De blir spilt av fire forskjellige skuespillere. De er Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth og Anne Krigsvoll hver sin.

Ella Marie Hætta Isaksen spiller hovedrollen som Ester i «La elva leve». Foto: Mer Film

3. februar er det premiere på «Ellos eatnu – La elva leve». Den handler om en viktig hendelse i norsk og samisk historie. Det er kampen mot utbyggingen av Altavassdraget. Filmer viser den unge læreren Ester. Hun har holdt sin bakgrunn som same hemmelig. Det endrer seg da hun bestemmer seg for å kjempe for både Altaelva og retten til å være seg selv.

Den norske artisten og aktivisten Ella Marie Hætta Isaksen har sin debut som skuespiller i filmen.

17. februar er det tid for en norsk grøsser. Da har «Marerittet» premiere.

I filmen er fokus på et ungt par. De flytter inn det som er deres første leilighet. Naboparet får en baby, men den dør. Kvinnen i det unge paret får etterhvert noen sterke drømmer. Og hun føler at noe eller noen bruker henne for å komme seg inn i denne verdenen.

I «Tina og Bettina 2» får de to platekontrakt med Universal Music – og man får også møte både Tix og Kamelen i filmen. Foto: 74 Entertainment / Nordisk Film

Det blir mindre skummelt 24. februar. Da er det premiere på komedien «Tina og Bettina 2».

Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson er tilbake i rollene Tina og Bettina. Flere kjente skuespillere og artister er også med i filmen. Historien skjer ti år etter den første filmen. I den er Tina og Bettina to tenåringsjenter som har en videoblogg. I den nye filmen er Tina gift med en 89-åring som nekter å dø. De to har sluttet å blogge. Men Tina blir i filmen rasende under prisutdelingen Vixen Awards. Dette får masse oppmerksomhet i sosiale medier, og de får tilbud om platekontrakt med selskapet Universal.

Karianne og Petter Vennerød fotografert i 2019 i dokumentaren «Den siste filmen», som handler om fortellerkraftens frihet og det fengsel som skapes når man ikke lengre kjenner stemmen sin. Dette er Petter Vennerøds siste film, fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av sin sykdom, Parkinson. Foto: Merkur Film

24. februar er det også premiere på en norsk dokumentar. Den heter «Den siste filmen».

Dokumentaren følger Petter Vennerød og kona Karianne Førland Vennerød. Han var den ene halvdelen av den mest kjente duoen i norsk film fra 70-tallet til 90-tallet. De var Wam & Vennerød. Svend Wam døde i 2017.

Vennerød har før filmen fått vite at han er syk med atypisk Parkinson. «Sykdommen i hjernen har det travelt. Han har begrenset med tid til å fortelle en siste historie», står det om dokumentaren. Vennerød døde i 2021.

«KuToppen – På sporet». Foto: Qvisten

3. mars er det tid for animasjonsfilm med dyr. Da er det klart for «KuToppen – på sporet». Det er tredje film i serien.

Et superfrø skulle reddet forsyninger for KuToppen. Men det er stjålet. Det gjør at Klara og Gaute må løse saken sammen med mesterdetektiven Agatha Christensen.

Regissør Aurora Gossé (f.v.) med skuespillerne Liv Elvira Kippersund Larsson, Andrea Bræin Hovig og Anders Baasmo, som blir å se i ungdomsfilmen «Dancing Queen». Foto: Tori Gjendal

«Dancing Queen» har premiere 10. mars. Det er en film for hele familien.

12 år gamle Mina blir forelsket i den kjente danseren Ed Win. Han skal ha et nytt lag med dansere. Og han har audition der dansere kan vise hva de kan. Mina melder seg på. Selv om hun ikke kan danse.

Hubert Milkowski og Karl Bekele Steinland i «Norwegian Dream». Foto: Patryk Kin / Spætt Film

Vi har ulike drømmer i livet. Det blir tydelig i historien til «Norwegian Dream», som har premiere 17. mars.

19 år gamle Robert flytter fra Polen til Norge for å jobbe på laksefabrikk. Han blir forelsket i norske Ivar, som har show som dragqueen. Det holder Robert hemmelige for de andre polske arbeiderne han bor og jobber sammen med. De er nemlig mer konservative enn ham. Ting blir vanskelig når Robert må velge. Penger eller kjærlighet?

«Den siste våren» har også premiere 17. mars.

Skuespillerne Ruby Dagnall og Keira LaHart spiller søstrene Eira og Vera. De bor i en liten bygd i Nord-Norge. Eira får mindre oppmerksomhet enn den opprørske og smarte storesøsteren Vera. Eira leser dagboken til Vera for å forstå mer. Da får hun vite mer om en verden fylt av glitter, mytologi og et håp om en vakrere verden. Og om et mørke.

«Rådebank»-kjenning Odin Waage spiller den unge Hans Nielsen Hauge i dokumentaren viet den norske forkynneren og industrigründeren. Foto: Hans Media

Neste år er det 200 år siden Hans Nielsen Hauge døde. 29. mars er det premiere på dokumentaren om hva Hauge betydde. Filmen heter «Hans Nielsen Hauge – en kinodokumentar».

I dokumentaren blir historien fortalt på flere måter. Skuespillere viser det som er deler av livet hans. Eksperter forteller om andre deler av livet. Alt skal bidra til å vise hvordan han kunne påvirke så mye både da han levde, men også etter at han døde. Hauge var både forretningsmann, forkynner, forfatter og en forkjemper for full likestilling mellom menn og kvinner.

Denne uka ble det også presentert en film som kommer i sommer. 7 juli er det premiere på filmen «Birk og Magna – gruvens mørke hemmelighet». Det er en barne- og familiefilm.

Birk og Magna er hovedpersoner i filmen. De har hver sin familie-hemmelighet. Og det er en sammenheng mellom de to hemmelighetene. Begge har et sterkt ønske om å finne ut hvem de er, og hvor de kommer fra. Det fører dem på sporet av en miljøforbrytelse.


Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå