Kultur

Disse skal kjempe om å representere Norge

Norge skal sende én artist til Storbritannia. Det hele blir avgjort lørdag 4. februar.

Det er finale i Melodi Grand Prix (MGP) lørdag. Etter tre delfinaler, skal ni artister kjempe om å vinne. Vinneren får være med i den internasjonale finalen Eurovision. Den er i Liverpool i Storbritannia i mai. Ukraina vant i fjor. Men de kan ikke arrangere Eurovision.

Dette er artistene som skal konkurrere lørdag.

JONE – «Ekko Inni Meg».

Jones MGP-framføring er preget av mye trøkk og energisk dans. Foto: Alexander Vestrum / NTB

Jonas Nes Steinset kaller seg for Jone. Han er fra Lier. Torsdag hadde han den første prøven på scenen. Han skal synge først på lørdag.

– Det føltes mye gøyere enn på scenen i delfinalen. Dette er mye større. Det var helt fantastisk, sier han til nyhetsbyrået NTB.


Eline Thorp – «Not Meant to Be»

Eline Thorp på scenen under den første MGP-prøven torsdag. Foto: Alexander Vestrum / NTB

Eline Thorp liker at hun har med seg band på scenen. Artisten har fortalt at hun har hatt skrekk for å stå på scenen. Det holdt henne borte fra bransjen i åtte år.

– For min del var det veldig viktig å få med et band. Det er de konsertene jeg trives best på, sier Thorp.


Skrellex – «Love again»

Kai Thomas Ryen Larsen, bedre kjent som Skrellex, er en av artistene som gikk videre fra tredje delfinale i Melodi Grand Prix. Neste uke står gullfinalen i Trondheim for tur.
Foto: Ulrik Kramer/NRK / NTB

Kai Thomas Larsen kommer fra Moss. Han er kjent som drag-artisten Skrellex. Det er mange sterke låter i finalen, mener Larsen. Derfor tror han det er umulig å si hvordan han kommer til å gjøre det.

– Det er fengende låter og dyktige artister, sier han.


Ulrikke Brandstorp – «Honestly»

Ulrikke Brandstorp på scenen under de første MGP-prøvene i Trondheim Spektrum. Foto: Alexander Vestrum / NTB

Ulrikke Brandstorp vant MGP i 2020. Da ble den internasjonale finalen avlyst. Nå håper hun å kunne representere Norge i Eurovision. Finalen er samme sted som sist, i Trondheim spektrum.

– Jeg ble litt emosjonell da jeg kom inn i salen. Dette er et sted med utrolig mange minner, på godt og vondt, sier Brandstorp.


Umami Tsunami med Kyle Alessandro, Kristian Haux og Magnus Winjum – «Geronimo»

Umami Tsunami, som består av Magnus Winjum (f.v.), Kyle Alessandro og Kristian Haugstøyl, er blant de syv artistene klare for første delfinale lørdag i Melodi Grand Prix. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Umami Tsunami har blandet koreansk pop med vestlig pop. De står også for en blanding av Østlandet, Sørlandet og Trøndelag.

– Det er en vestlig versjon av K-pop. Det vil tilføre noe nytt hvis vi går videre, sier Magnus Winjum.


Atle Pettersen – «Masterpiece»

Atle Pettersen gikk lørdag videre fra tredje delfinale av Melodi Grand Prix. Neste uke skal han konkurrere om å få muligheten til å representere Norge i Eurovision Song Contest.
Foto: Ulrik Kramer/NRK / NTB

Atle Pettersen er både artist og programleder. Han har en lang og innholdsrik karriere bak seg.

– Det var veldig gøy å være i delfinalen. Men dette er Norges største scene, og det har jeg stor respekt for. Sangen fortjener en sånn scene, sier Atle Pettersen.


Swing’it – «Prohibition»

Swing’ it stiller med gladjazzlåten «Prohibition», som handler om forbudstiden – da alt fra alkohol til festing og dansing var forbudt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Swing’it startet karrieren som gatemusikanter i Tønsberg i 2014. Drømmen var å vise verden at gladjazzen hører hjemme i musikkverdenen. Også på 2020-tallet.

Bandet har spilt hundrevis av konserter rundt omkring i Norge, Europa og USA.

– Bare det å komme til finalen, er å vinne, sier Martin Jarl Velsin.


Elsie Bay – «Love you in a dream»

Elsie Bay på scenen under de første MGP-prøvene i Trondheim Spektrum. Foto: Alexander Vestrum / NTB

Elsa Søllesvik har med artistnavnet Elsie Bay, har bodd i både Kvinnherad, Haugesund og Oslo. Nå bor hun i Berlin, men har tatt turen til Norge og Trondheim for å delta i Melodi Grand Prix.

Torsdag var det første prøve på scenen i Trondheim Spektrum, som er utsolgt til finalen lørdag.

– Jeg er rolig enn så lenge, og jeg håper jeg gjør en bedre opptreden enn i semifinalen. Man har alltid lyst til å gjøre det litt bedre, fortsetter hun.


Alessandra – «Queen of Kings»

Alessandra Meles MGP-aktuelle låt «Queen of Kings» gjør det bra på Spotify og TikTok. Foto: Ulrik Kramer / NRK

Alessandra Mele er både norsk og italiensk. Hun studerer musikk på Lillehammer. Sangen hennes har gått viralt på appen Tiktok. Den er populær både i Europa og USA. Den har over 65 millioner visninger. Sangen har også gått viralt på Spotify.

Hun regnes derfor som en av favorittene i lørdagens finale.

– Det er fantastisk at folk tenker det, sier Mele.