Kultur

Unge lesere elsker boka til Marte

Andre verdenskrig fenger fortsatt. Unge lesere gir boka «Heiloen» en pris.

Lesere i ungdomsskolen har talt: De liker boka «Heiloen». Marte Mittet har skrevet den. Nå er hun vinner av Uprisen 2023.

Mittet tok imot prisen torsdag, skriver Foreningen !les i en pressemelding. Det skjedde på Lillehammer i Innlandet.

– Jeg må få takke jury-klassene som har nominert meg. Og storjuryen som har valgt meg. Og alle som har lest og skrevet anmeldelser på uprisen.no. Det har vært fantastisk å lese! Tusen, tusen takk, sa vinneren fra scenen.

Juryen sier: – Vinnerboka tar for seg et stort tema. Men forfatteren klarer å gjøre det nært, og fletter på en fin måte fakta inn i historien. Dette er et tema som er viktig at vi leser om, snakker om og lærer om.

Boka handler om andre verdenskrig. 17 år gamle Nora er lei tyske soldater i gatene. Hun vil kjempe imot nazistene, men får ikke lov av broren. Men en dag gjør hun seg fortjent til å bli med.

Jury-klassene var fra hele landet.

– I Uprisen dette skoleåret har det vært en rekordstor jury. Den hadde over 450 elever. De unge leserne har tatt oppdraget på alvor. Og det har vært stort engasjement rundt lesinga, sier Eira Kluge i Foreningen! les.

Fem bøker var nominert. De andre var: «Blått blod. Halve kongeriket 5» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. «Lik meg – første gang» av Anne Wisløff. «Høyt press» av Jan Tore Noreng. Og «Splintra», skrevet av Hilde Myklebust.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå