Kultur

Skuespillere er bekymret over kunstig intelligens

Manus-forfattere har streiket i én måned i Hollywood. Kunstig intelligens (KI) er en av årsakene.

Falske film-trailere har gått viralt på internett. Flere av dem er laget med KI. Noen av dem viser hvordan «Star Wars», «Harry Potter» og «Ringenes Herre» kunne vært hvis Wes Anderson laget dem. Han er en amerikansk regissør.

I videoene vises fjesene til kjente skuespillere. Som Bill Murray, Scarlett Johansson og andre kjente skuespillere.

Trailerne er laget av amatører. De har brukt KI. I Hollywood er folk bekymret.

I neste uke møtes fag-foreningen for skuespillerne SAG-AFTRA og film-studioene. De skal ha forhandlinger. Bruk av KI er et av hoved-temaene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

SAG-AFTRA ønsker at skuespillerne skal kunne kontrollere bruken av såkalte digitale dobbelt-gjengere. Og sikre at skuespillerne blir kompensert.

– Skuespillernes navn, utseende, stemme og persona, er levebrødet deres. Det er ikke rettferdig at selskaper forsøker å utnytte dette og ikke kompensere, sier Duncan Crabtree-Ireland. Han er forhandlings-leder.

Writers Guild of America (WGA) er en forening for manus-forfattere. De har streiket siden 2. mai. Konflikten handler om lønn. Men også bruken av KI. For eksempel til å lage filmmanus.

Skuespillerne Tom Cruise og Keanu Reeves har blitt utsatt for såkalte «deepfakes». Det betyr at ansiktene deres blir gjenskapt i filmer de aldri har vært i. Reeves har sagt at teknologien er skremmende.

Noen skuespillere har godkjent bruk av KI i enkelte tilfeller. For eksempel i den nye «Indiana Jones»-filmen. Der er skuespilleren Harrison Ford gjort 40 år yngre i noen scener.

James Earl Jones hadde stemmen til Darth Vader i «Star Wars». Han har godkjent at stemmen kan gjenskapes etter hans død. Ved hjelp av KI.

Manus-forfatterne og skuespillerne er redd for at KI skal bli brukt for å spare penger.

De ønsker en ordning på plass raskt. Før KI blir brukt i stor grad.

Justine Bateman er produsent, manus-forfatter og skuespiller. Hun mener KI kan gjøre at underholdning blir resirkulert. Hun advarer om at KI kan føre til at det ikke kommer nyskapende ting.

– Jeg vil ikke leve i en sånn verden. Hva vil da bli den neste film-sjangeren? Den neste musikk-sjangeren? Du kommer aldri til å se noe slikt dersom man bruker KI.

Siste utgave

På forsiden nå