Kultur

Hvor mye kaffe er for mye?

Nordmenn elsker kaffe, men er det bra å drikke så mye som vi gjør?

Alarmen ringer og du kommer deg opp av senga. Du går på badet, pusser tennene og steller deg. Neste på lista er å få seg en kopp kaffe for å våkne skikkelig.

Slik starter dagen til veldig mange nordmenn. Det vet vi basert på tall.

Hvert år kjøper nordmenn 40.000 tonn kaffe. Det er omtrent ti kilo per hver voksne nordmann, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Norge er et av landene hvor det drikkes mest kaffe. Bare finnene drikker mer enn oss.

Markus Tollefsen jobber som snekker. Han har snakket med avisa Aftenposten. På spørsmål om kaffe er viktig for ham, svarer han:

– Det er viktig vil jeg si. De fem minuttene med kaffepause kan være avslappende og beroligende.

Men kan kaffe være farlig for oss?

Ja, sier noen. Mens andre sier det avhenger av hvor mye vi drikker.

Helsedirektoratet sier vi bør holde oss til 1 eller 2 kopper om dagen.

Seks eller mer kopper, kan føre til problemer. Det mener forskere fra Australia. Det kan gjøre at vi har 22 prosent større sjanse til å få problemer med hjerte. Årsaken er stoffet koffein. Det er det stoffet som gjør at vi føler oss mer kvikke, etter å ha fått en kopp kaffe.

Leter du godt nok kan du også finne studier som viser at det er positivt å drikke mye kaffe.

---

Hva er koffein og hva gjør det?

  • Koffein er et stoff. Det finner vi naturlig i kaffebønner, guaranabønner og kakaobønner. Det kan også finnes i teblader.
  • Koffein blir også lagt til i energidrikker, cola og andre drikker.
  • Det er store forskjeller på hvordan folk reagerer på koffein. Og hvor lenge det varer. Gjennomsnittstiden for en frisk person er omtrent 4 timer. Mens andre kan merke effekt i hele 10 timer til 12 timer.
  • Koffein stimulerer sentralnervesystemet. Det kan føre til at du fokuserer bedre. Det kan gjøre at hjertet ditt pumper raskere. Det kan gi deg uro og angst. Det kan også føre til at du sliter med å sove.

---

Øyvind Senstad Andersen kan mye om hjertesykdommer. Han sier at du bør være litt forsiktig om du har høyt blodtrykk fra før av.

– Hvis du drikker mer enn tre til fem kopper kaffe om dagen, er den positive effekten ikke vist. Men den har heller ikke vist noen negative effekter, sier han til magasinet KK.

Han sier likevel at du bør være litt forsiktig med hvor mye du drikker. Spesielt om du drikker veldig mye. Han sier ikke at du skal holde deg unna kaffe.

– Men jeg kan antyde at det kan være lurt å ikke drikke 20 kopper om dagen, sier han.

---

Kort om saken

  • Nordmenn elsker kaffe. Hvert år drikker hver voksne nordmenn rundt 10 kilo kaffe hver.
  • Kaffe inneholder stoffet koffein.
  • Noen forskere mener vi bør være forsiktig med hvor mye vi drikker. Mens andre mener det ikke er noe problem.

---Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå