Kultur

Når er Thanksgiving 2023?

Helligdagen Thanksgiving får litt oppmerksomhet i Norge. Men langt fra like mye som valentinsdagen, Black Friday og halloween.

Når er det Thanksgiving 2023? Torsdag 23. november. Handledagen Black Friday kommer alltid dagen etter.

Du kan oversette Thanksgiving til høsttakkefest på norsk. Thanksgiving er en helligdag i USA. Familier kommer sammen for å feire. I Norge får Thanksgiving mindre oppmerksomhet enn flere andre dager vi har lånt fra amerikanerne. Som halloween, valentinsdagen og Black Friday.

Kalkun er en vanlig matrett på Thanksgiving. Hvert år benåder presidenten i USA to kalkuner. De slipper å bli til mat. Joe Biden gjorde dette mandag.

– Jeg vil be dere om å stemme. Skal jeg sette disse kalkunene fri i dag?

– Ja, sa folk i salen.

Å benåde kalkuner er en tradisjon, ifølge Det hvite hus, der USAs regjering holder til.

Men hva er historien til Thanksgiving?

Både USA, Canada og andre steder feirer Thanksgiving. Før var det en takk til Gud for gode avlinger og gaver, skriver Store norske leksikon. Men i dag har helligdagen mistet mye av det religiøse innholdet.

I dag reiser amerikanerne til familien. De spiser og er sammen. Og sier gjerne hva de er takknemlige for, slik vi ofte ser i filmer og TV-serier.

Dagen etter har mange fri. Slik at helga blir ekstra lang.

Thanksgiving kan ha historie tilbake til 1621. Da skal engelske folk ha feiret sammen med urfolk. De skal ha spist og drukket sammen. Det var fredelig mellom dem fram til en krig noen tiår senere.

I 1863 ville president Abraham Lincoln ha en nasjonal feiring. USA skulle feire Thanksgiving siste torsdag i november. Hvert år. Amerikanerne har fri på denne dagen.

---

Når er Thanksgiving?

  • Thanksgiving er en årlig helligdag i USA.
  • Folk spiser og er sammen siste torsdag i november.
  • Thanksgiving 2023 er torsdag 23. november. Black Friday er dagen etter.

---Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå