Kultur

Dette må vi få med oss av filmer i jula

Fire av fem nordmenn ser minst én julefilm hvert år. Men hvorfor er det så viktig for oss?

Det kommer stadig nye julefilmer. I år sender Netflix filmen «Christmas As Usual». Filmen er norsk-engelsk og basert på en sann historie.

Men noen julefilmer er blitt klassikere. Mange av julefilmene er romantiske. Og de er fulle av klisjeer. Hvorfor liker vi dem så godt?

Jula skal være en glad og hyggelig tid. Men likevel kan det være en stressende tid for mange, sier Gregory Nicolau til kanalen ABC i Australia. Han er psykolog og har jobbet som filmregissør.

Derfor liker mange å distrahere seg med slike filmer.

– Folk liker å bare rømme litt fra verden rundt seg, sier Nicolau.

En undersøkelse tok for seg nordmenns forhold til julefilmer i 2021. Respons Analyse utførte undersøkelsen på vegne av selskapet Sonos.

– 80 prosent ser faktisk den samme julefilmen hvert år. Det ligger mange tradisjoner i dette for nordmenn, sa Sabrina Krim. Hun er nordisk PR-sjef.

To av tre venter helt til desember med å se den første julefilmen. Mens hver femte nordmann ser ikke på julefilmer i det hele tatt.

Fire av fem ser minst én julefilm hvert år. Tre av fem mener det er viktig at julefilmer har snø og musikk. Det er viktig for mange for at det skal være en julefilm.

Dette er folk sine topp fem julefavoritter. Lista kan tyde på at nordmenn er glade i tradisjoner. Disse filmene har gått på skjermen i mange år.

«Tre nøtter til Askepott»

Denne filmen mange glade i. Men den er også nummer fem på lista over de verste julefilmene. Så denne filmen er det delte meninger om. Den tsjekkiske filmen er fra 1973. Skuespilleren Knut Risan har dubbet filmen. Han har stemmen til alle karakteren.

Filmen blir vist på kanalen NRK på julaften. Mange har en tradisjon med å se på filmen og spise godteri fra julestrømpa. Filmen er basert på et eventyr. Seerne følger Askepott og hennes møte med prinsen.

«Love Actually»

«Love Actually» har blitt en juleklassiker. Det er en romantisk komedie fra 2003. Seerne følger ti forskjellige karakterer. Historien begynner fem uker før jul.

Én av historiene handler om statsministeren i Storbritannia, spilt av Hugh Grant. David har en romanse med Natalie på jobben.

«Hjemme Alene-filmene»

Den første «Hjemme Alene»-filmen kom ut i 1990. Etter har det til sammen kommet fire filmer. Macaulay Culkin spiller Kevin McCallister. Han er en åtte år gammel gutt. Han blir ved en feil etterlatt alene hjemme. Familien flyr til Frankrike på juleferie. Kevin må feire jul alene hjemme. Samtidig møter han på utfordringer. Slik som tyvene Harry og Marv.

Skuespiller Culkin er nå 43 år gammel. Han fikk nylig en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.

«Grevinnen og hovmesteren»

«Grevinnen og hovmesteren» ble først utgitt i 1963. Filmen har blitt sendt hvert år siden 1980. Den blir vist på lillejulaften. I andre land blir filmen sendt på nyttårsaften.

Men for mange nordmenn er denne TV-filmen en viktig del av tradisjonen dagen før dagen.

«Donald Duck og vennene hans»

Disney har laget denne julespesialen. NRK sender serien på julaften. Den viser flere snutter fra forskjellige tegneserier. Slik som Mikkes campingvogn og Bambi på isen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå