Kultur

Derfor får Israel delta i Eurovision

Hvorfor får Israel være med, mens Russland ble utestengt? Arrangøren forklarer.

Den norske deltakeren var klar lørdag. Gåte skal til Eurovision for Norge. Tirsdag kveld var det finale i den israelske konkurransen. De har sin kandidat klar til Eurovision. Det skriver NRK. Mange er kritiske mot at Israel deltar. Flere vil at de skal trekke seg. Årsaken er krigen på Gaza.

The European Broadcasting Union (EBU) er arrangør av Eurovision. Landene som deltar, er medlemsland i EBU.

Dagsavisen har snakket med generalsekretæren. De har spurt hvorfor Israel får delta, når Russland ble utestengt.

Noel Curran skiver i en e-post til Dagsavisen at Eurovision er et ikke-politisk musikk-arrangement. Det er en konkurranse mellom allmenn-kringkastere som er medlemmer av EBU. Det er ikke en konkurranse mellom regjeringer.

Han mener det er vanskelig å sammenligne kriger og konflikter. Og sier det ikke er deres oppgave, som en ikke-politisk medieorganisasjon. Samtidig sier han at i Russlands tilfelle ble de russiske kringkasterne stengt ute fra EBU på grunn av brudd på medlems-forpliktelser over tid.


Siste utgave

På forsiden nå