Kultur

25 år gammel serie lever fortsatt

TV-serien «Twin Peaks» er fortsatt en snakkis – 25 år etter at den kom.

Det var morgen i den lille byen Twin Peaks, nordvest i USA. Den unge Laura Palmer ble funnet ved elvebredden. Hun var død og innpakket i plast.

Hendelsen var starten på TV-serien «Twin Peaks» 8. april 1990. Serien ble en snakkis som har holdt seg til i dag.

Det var en helt ny type serie, med rar stemning, humor og overnaturlig handling. Dette var blandet med en klassisk mordhistorie. Karakterene var mystiske. Fortellermåten var helt annerledes. TV-dramatikk ble aldri det samme igjen.

– Det var en av seriene som gjorde at jeg fikk lyst til å jobbe med TV, sier Siv Rajendram Eliassen. Hun har laget TV-serien «Frikjent» på TV 2.

– «Twin Peaks» forandret måten vi tenker TV-serie på. Jeg husker stemningen, sier Eliassen.

Hun kjenner flere serier som er klart inspirert av «Twin Peaks».

– Serien er et mysteriedrama. Den utforsker hvordan mennesker blir preget av dramatiske hendelser. Og så handler det om bygda. Det lille, lukkede samfunnet. Det gjør «Frikjent» også. Der er en hel bygd fortsatt preget av et tjue år gammelt drap, sier Eliassen.

Serieskaperen David Lynch var allerede kjent da han laget «Twin Peaks». Han var kjent for å lage merkelige filmer. Men det var uvanlig å lage slikt for TV.

– I dag sier kanaler ja til rare og annerledes serier. Men på den tiden var det uvanlig, sier TV- og filmkritiker Martin Degrell.

Han mener «Twin Peaks» skapte en ny stil og banet vei for en ny type fortelling. I dag er vi vant til å se serier der hverdagsliv blir blandet med det mystiske og overnaturlige.

«Twin Peaks» varte bare i to sesonger. Den sluttet uten å gi svar på mange spørsmål. Det likte mange kritikere. Flere er derfor skeptiske til den tredje sesongen som skal komme neste år. Den skal vises på kanalen Showtime.

Nå har også David Lynch trukket seg fra serien. Han syntes ikke han fikk nok penger til å lage sesongen slik han ville. Mark Frost er skaper av serien sammen med Lynch. Han sier han ikke skjønner hvordan han kan klare seg uten Lynch.

Også flere av skuespillere er bekymret. De har laget en video der de ber om å få Lynch tilbake i serien.

– «Twin Peaks» uten David Lynch er som en pike uten en hemmelighet, sier Sheryl Lee i videoen. Hun spiller rollen som det mystiske drapsofferet Laura Palmer.

LES MER HER: Slik blir nye «Twin Peaks»

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå