Kultur

50 år siden Marilyns mystiske død

Det er 50 år siden skuespiller Marilyn Monroe døde. Fortsatt tror mange at hun ble drept.

Søndag er det 50 år siden skuespilleren Marilyn Monroe døde. Hun ble 36 år gammel.

Politiet ble kalt til leiligheten hennes midt på natten. På soverommet fant de Marilyn død. Hun lå naken i senga, med ansiktet ned.

Undersøkelser viste at hun døde av for mange sovepiller, og det ble bestemt at hun måtte ha tatt selvmord.

LES MER HER: Ville rømme fra rollen som Marilyn Monroe

Marilyn Monroe ble født, levde og døde i Los Angeles i USA. Navnet hennes var egentlig Norma Jeane Mortenson.

Hun hadde en vanskelig oppvekst. Marilyn kjente aldri faren sin, og moren var pyskisk syk. Derfor bodde Marilyn ofte i fosterhjem. Hun var bare 16 år gammel da hun giftet seg for første gang. Han var 21. Ekteskapet holdt i fire år.

På denne tiden startet Marilyn å jobbe som modell. Hun farget håret blondt og begynte å kalle seg Marilyn Monroe. Snart ble hun oppdaget i Hollywood. Først fikk hun bare små roller, men så bestemte et filmselskap seg for å satse på henne.

Det ble bestemt hvordan hun skulle være: Marilyn skulle være en sexy og morsom blondine. Etter hvert fikk hun også vist at hun hadde et talent som skuespiller. Spesielt flink var hun til å spille i komedier. I 1960 vant hun filmprisen Golden Globe for rollen i «Noen har det hett» («Some Like It Hot»).

LES MER HER: Nordmann jakter på pornofilm med Marilyn

Gjennombruddet fikk hun i 1953 med filmen «Herrer liker blonde piker» («Gentlemen Prefer Blondes»). Andre filmer hun ble kjent for er «Gresskar i nød» («The Seven Year Itch») og «Gift med en millionær» («How to Marry a Millionaire»).

Marilyn ble mer og mer berømt. Men det gikk verre med henne i privatlivet.

Hun ble gift to ganger til. Først med baseball-stjernen Joe DiMaggio, og så med den berømte forfatteren Arthur Miller. Men ingen av ekteskapene holdt. Det var også kjent at hun hadde et forhold til politikeren Robert Kennedy. Han var broren til president John F. Kennedy.

Marilyn ble avhengig av piller og alkohol. I filmbyen Hollywood fikk hun rykte på seg for å være vanskelig. Hun ødela film-innspillingene fordi hun ofte var ruset.

LES MER HER: Dette er verdens beste film

Da Marilyn døde, var det mye som ikke stemte. Det skriver magasinet Illustrert Vitenskap Historie.

Det var Marilyns hushjelp som fant henne. Hun ble bekymret da døren til soverommet var låst, og så gjennom vinduet at Marilyn lå stille i sengen. Da ringte hun til Marilyns psykiater.

Men hushjelpen endret forklaring. Først sa hun at hun fant Marilyn rundt midnatt, senere påsto hun at hun fant henne klokka 03.30.

– Jeg hadde en følelse av at hun hadde fått beskjed om hva hun skulle si, skrev etterforskeren i rapporten sin.

LES MER HER: Jacksons lege funnet skyldig

Også psykiateren sa plutselig et nytt tidspunkt for når han kom til Marilyns hus. Det samme gjorde legen hennes. Dermed var etterforskerne sikre: De tre hadde avtalt når de skulle si at Marilyn døde.

Flere har senere fortalt om andre ting som ikke stemmer. En mann som undersøkte liket av Marilyn, var ikke enig med sjefen om hvordan hun døde. Han mente hun ikke kunne ha spist sovepiller, men at hun måtte ha fått i seg stoffet på en annen måte.

Flere mennesker har også sagt at elskeren Robert Kennedy var på besøk samme dag som Marilyn døde. De to skal ha kranglet. Derfor har flere mistenkt at han hadde noe med Marilyns død å gjøre. De tror hun visste hemmeligheter som kunne skade Kennedy-familien.

Kilder: Imdb.com, Illustrert Vitenskap Historie, Wikipedia og Store Norske Leksikon

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå