Kultur

Å hjelpe kvinner hjelper flere

Søndag starter årets TV-aksjonen. Hjelpe-organisasjonen Care håper å få flere hundre millioner kroner. Pengene skal hjelpe fattige kvinner.

HJELP: Pengene som samles inn av årets TV-aksjon, gis til hjelpe-organisasjonen Care. De vil bruke pengene for å hjelpe fattige kvinner. Disse kvinnene i Uganda får hjelp av Care.
Publisert Sist oppdatert

I verdens fattigste land er kvinner de største taperne. Det mener hjelpe-organisasjonen Care. I år skal de få pengene som blir samlet inn fra NRKs TV-aksjon. Den vises på NRK søndag 18. oktober.
Verdens-banken har undersøkt hvordan fattige bruker pengene sine. Dersom en kvinne får penger, bruker hun nesten alt på familien. Pengene brukes til mat, helse og utdanning. En mann bruker under halvparten av pengene på familien. Derfor satser Care på kvinner. Å hjelpe kvinner hjelper flere.

– Pengene vi får fra TV-aksjonen betyr mye. De vil hjelpe mange ut av fattigdom. Samtidig får vi muligheten til å fortelle hvordan vi jobber, sier Marte Gerhardsen til Klar Tale. Hun er general-sekretær i Care Norge.

Care gir nødhjelp til land som opplever krig og natur-katastrofer. Men hjelpe-organisasjonen skiller seg fra andre på ett punkt:

– Tradisjonelt gis hjelp og penger til menn. Vi får kvinner til å lage sine egne arbeidsplasser. Det skjer ved at en gruppe kvinner begynner å spare penger sammen. Gruppen låner pengene til kvinnen som har den beste forretnings-ideen. Pengene hun tjener gis tilbake til gruppen. Så kan de satse på en annen idé, sier Gerhardsen.

Kvinnene i gruppene snakker mye sammen. De lærer om rettigheter og krever respekt. I landsbyene forteller kvinnene at de blir hørt. De blir tatt på alvor av ektemenn, landsby-høvdinger og myndighetene.
Mange steder har kvinnene begynt å organisere seg. De snakker med andre spare-grupper. De diskuterer politikk, forretninger, familie og samfunnet. Slik påvirker de forholdene der de bor.

Men mange menn og landsby-høvdinger vil ikke at kvinnene skal få penger. De vil at kvinnene skal være hjemme, eller jobbe for dem. I Niger kan nesten ingen kvinner lese og regne. Det må de lære før de kan starte en spare-gruppe.

– Vi bruker ett år på å lære opp kvinnene. Deretter klarer de seg selv, forteller Gerhardsen.
Marte Gerhardsen håper på ny rekord i innsamlingen. I 2007 var det UNICEF som fikk pengene fra TV-aksjonen. De fikk inn 220 milioner kroner.

Målet i år er at alle hus i Norge skal få besøk av en som samler inn penger for Care.
– Til nå har vi 7.000 frivillige som hjelper til for at det skal skje. Det gjør meg ydmyk, forteller Gerhardsen.

CARE ble startet i 1945 av amerikanske organisasjoner. De ønsket å hjelpe Europa etter 2. verdenskrig. Mange familier i Norge, spesielt i Finnmark, fikk pakker etter krigen. I pakkene var det mat og klær.
– Dette er jo en fin anledning til å gi litt tilbake, sier hun.