Kultur

Alle elsker vampyrer

Ungdommer elsker vampyrer og kjærlighet. Derfor er serien «Twilight» populær. Premieren på film nummer to er snart utsolgt.

«New Moon» (Ny måne) heter den nye filmen i serien «Twilight» (Skumring).
Den kommer på kino
i morgen (fredag). Det er få billetter igjen til premieren. I dag (torsdag) er det førpremiere. Billettene ble revet bort så snart de ble lagt ut for salg.

Stephenie Meyer har skrevet de fire «Twilight»-bøkene. De handler om paret Isabella Swan og Edward Cullen. Cullen er vampyr. Historien handler om vampyrer og kjærlighet.

Inger Greåker Myren er redaktør i Gyldendal forlag. De gir ut «Twilight»-bøkene. Hun er glad over hvor populære de har blitt.
– Det er jo et eventyr. Historien har alt som skal være med i en god kjærlighets- historie. Og fordi Edward er vampyr, blir historien enda bedre. Og den blir farligere. Vi vet ikke om han skal kysse eller bite Isabella. Det er forbudte følelser som kan få store følger. Jeg tror det er grunnen til at så mange er blitt hekta på «Twilight», sier hun.

Greåker Myren får e-poster og brev hver eneste uke. De er fra fans av «Twilight».
– Da den første boka kom i Norge i 2006, var det èn avis som skrev om den. Men folk snakket sammen. Nå er «Twilight» omtrent like populære som serien om «Harry Potter», sier hun.

I juni var det solgt 70 millioner bøker i serien. Nå tror Greåker Myren at det er solgt tilsammen 100 millioner bøker.

Det er ikke bare «Twilight»-serien som er populær. TV-serien «True Blood» er en av de mest sette på NRK for tiden. Den handler også om vampyrer.

Professor William Patrick Day jobber ved Oberlin college i USA. Han er ekspert på film og engelsk språk. Han mener at vampyrene er en erstatning for eventyr som voksne ikke forteller lenger. Det sier han til nettstedet Forbes.com.

– Vampyrer er farlige, mektige og sexy. De har det alle mennesker ønsker seg: Udødelighet, sier Day.

I Norge er vampyrer og «Twilight»-serien spesielt populær hos unge jenter.
TV-programmet «Kvitt eller dobbelt» vises på NRK. 40 jenter søkte om å få svare på spørsmål om «Twilight». To av jentene skal konkurrere mot hverandre. Den beste får delta i hoved-konkurransen.

Skal du se den nye «Twilight»-filmen? Skriv en kommentar til oss under artikkelen.

Siste utgave

På forsiden nå