Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alle hjerters dag

Valentins-dagen er en dag for romantikk og kjærlighet. I Norge er dette en ganske ny tradisjon.

Valentins-dagen, eller «alle hjerters dag», er en dag for alle som er forelsket. Den er 14. februar.

– Det er en fin dag å fri på, sier Mona Grudt til nettstedet tv2.no. Hun er modell og programleder for TV-programmet Top Model.

Valentins-dagen har lenge vært populær i land som USA og Storbritannia. Og det blir stadig mer vanlig å feire den i Norge.

LES MER HER: Mye å feire i dag

Det hele startet med myten om Den hellige Valentin. Han ble satt i fengsel av den romerske keiseren Claudius II. Keiseren hadde bestemt at alle kristne skulle i fengsel eller få dødsstraff. Det var hvis de ikke ville si at de ikke trodde på den kristne guden.

Valentin nektet å si at han ikke trodde på Gud. Dermed ble han steinet til døde i år 273 etter Kristus. Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia. Valentin ba henne være trofast mot Gud. Han undertegnet brevet med «… fra din Valentin». Det skriver nettstedet wikipedia.org. Siden har forelskede par sendt kjærlighets-brev til hverandre og gitt hverandre gaver på denne dagen.

Valentins-dagen er spesielt populær blant butikk-eiere. De kan tjene gode penger. Når en gutt vil imponere sin kjære, kan han kjøpe en fin gave til henne. Blomster, sjokolade, smykker og undertøy er populære presanger. Én av tre norske menn bruker mer enn 400 kroner på gaver til Valentins-dagen. Norske kvinner bruker litt mindre penger. Det viser en undersøkelse som eBay International Market har gjort.

Det er smart å gifte seg på denne dagen. Det sier astrolog Sophia Lea til nettstedet tv2.no. Jobben hennes er å spå i stjernene.

– Vi nærmer oss fullmånen. Derfor er noe av det beste man kan gjøre å gifte seg. Det er både romantisk og fornuftig å gifte seg på kjærlighetens dag. Månen er nemlig i krepsens tegn. Krepsen står for familie. De som gifter seg i dag, kan derfor få en stor familie. Og mange barn, et stort hus, og et ekteskap som varer lenge. Så jeg kan absolutt anbefale å gifte seg på Valentins-dagen, sier Lea.