Kultur

Alle vil lese bøkene til Jojo

Jojo Moyes har klart det igjen: Hun har skrevet en bok «alle» vil lese. Fredag er hun på besøk i Norge.

Britiske Jojo Moyes er kjent for boka «Et helt halvt år». Nå har hun suksess med en ny bok. Den heter «Den ene pluss en». Allerede er det solgt nesten 50.000 bøker i Norge.

– Jeg er ikke interessert i å skrive om Gucci-vesker eller prinsen på den hvite hesten. Det er ingen mann som redder Jess i «Den ene pluss en». Hun må hjelpe seg selv, sier forfatteren til nyhetsbyrået NTB.

«Den ene pluss en» handler om Jess. Hun er alenemamma. Plutselig får hun masse penger.

– Om du ikke har penger, blir du besatt av det. Men mye penger kan også føre til besettelse. Penger er ekstremt interessant. De gjør så mye med oss, sier Jojo Moyes.

Hun forteller at vaskehjelpen hennes ga henne ideen til boken. En dag var vaskehjelpen lei seg. Hun fortalte at hun skulle vaske i et annet hus tidligere på dagen. Da hadde fruen i huset slengt døren i ansiktet på henne. Det var fordi hun satt i telefonen.

Vaskehjelpen fikk til slutt komme inn og vaske. Men fruen i huset ba ikke om unnskyldning. Vaskehjelpen følte seg som et null.

– Jeg tenkte: «Hvordan kan noen oppføre seg slik?» Svaret ligger i pengene, sier Moyes.

LES MER HER: 100 lettleste bøker

Noen synes at Moyes skriver for uskyldige bøker.

– Fordi jeg ikke skriver om sex? Hør her, jeg bor i en liten by. Jeg tenker også på ungene mine når jeg skriver. Jeg vil at bøkene mine skal «tåles» å leses av dem, sier Moyes.

«Et helt halvt år» kom ut i Norge i fjor. Den ble en bestselger. Over 225.000 nordmenn har kjøpt boka. Over 3 millioner bøker er solgt i verden.

– Vi opplever rett og slett Jojo Moyes-feber i Norge for tiden, sier Anja Marheim i Bastion Forlag til NTB.

Fredag kom forfatteren til Norge. Her deltar hun på Oslo bokfestival.

Både «Et helt halvt år» og «Den ene pluss en» skal bli film. Moyes skriver selv manusene til historiene.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå