Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Anger er som kreft

I George Clooneys nye film er miljøet ødelagt. Menneskene må lete etter nye steder å leve.

Det fleste vet godt hvem den amerikanske skuespilleren George Clooney er. Nå er han med i filmen «Midnight Sky» fra strømme-tjenesten Netflix. Han selv beskriver den som en fortelling om sorg. Clooney har også regissert filmen. Han synes det nesten er unødvendig å kalle filmen science fiction. Han mener handlingen fort kan bli virkelighet. 

– Den globale oppvarmingen uroer meg mest. Vi ødelegger planeten. Dersom vi ikke gjør noe. Og vi fortsetter å overse virkeligheten. Da kommer vi til å havne midt oppe i det som skildres i «Midnight Sky». Men jeg tror ikke det kommer til å skje. Jeg er optimist. Jeg er realist, men jeg er også optimist. Det sier han til nyhetsbyrået TT under et video-intervju.

«Midnight Sky» har vært tilgjengelig på Netflix siden julehelgen. Her spiller Clooney forskeren Alexander. Han er på en forsknings-stasjon i Antarktis. Krisen i miljøet på jorda er blitt så stor at bare noen mennesker har overlevd. De må søke dekning. Samtidig som astronauter er ute og undersøker en planet langt unna. De sjekker om den kan bli menneskenes nye hjem.

– Antarktis er ikke like ødelagt. Og Alexander er her. Han finner en liten jente. Hun har blitt igjen etter at en gruppe mennesker forlot Antarktis. Han forsøker samtidig å snakke til mannskapet i et romskip som er på vei tilbake til Jorden. Han prøver å si at de nok gjør best i å snu. Det forteller Clooney om handlingen.

– For meg er det en fortelling om sorg. Jeg ville at dette skulle bli en meditativ film, med lite dialog. Der musikken blir med som forteller. Stillhet og ro, det var viktig. Du kan ikke stivne i en følelse av anger. Jeg kjenner eldre som har levd et helt liv med anger. Det er forferdelig, som kreft. Det spiser deg opp fra innsiden, mener skuespilleren.

Store deler av innspillingen av «Midnight Sky» ble gjort på Island. Blant annet på toppen av en isbre. Der kunne det være nærmere 40 minusgrader. Så det var tøft å jobbe der.

Clooney sier han likevel er veldig betatt av Island. Samtidig som han ser at miljøet er ødelagt også her. 

– Island er fantastisk vakkert. Men det er skremmende å se hvordan global oppvarming preger landet, sier han.

Handlingen i filmen skjer framtiden. Filmen kalles science fiction. Men Clooney mener at filmen er nærmere oss enn vi liker å tenke på.

Han har spilt i samme sjanger før. 

– Jeg har tidligere spilt i sci fi-filmer som «Solaris» og «Gravity». Jeg lærte mye av det. For meg er kongen i denne sjangeren «2001: En romodyssé ». Den holder seg fortsatt, mener skuespilleren.

George Clooney måtte slanke seg mer enn ti kilo før filmen. Og det var ikke bare enkelt, innrømmer han. 

– Jeg vært i Italia om sommeren. Og all den pastaen gjør det ikke lett å gå ned i vekt, sier han. Og legger til:

– Så ble jeg nødt til å barbere meg på hodet. Det gjorde at øyebrynene mine plutselig så enorme ut.

Skuespilleren er 59 år gammel. Han er midt oppe i småbarns-perioden privat. Det har forandret den livet til den tidligere ungkaren totalt. Men han har ikke endret sine politiske ideer og syn på verden.

– Jeg har de holdningene jeg alltid har hatt. Nå har jeg en fantastisk kone og to smårollinger. Det har ikke forandret på det. Jeg tror på demokratiet. Og på at vi må ta vare på planeten vår. Å ha en familie er bra. Men det har ikke forandret grunnholdningene mine – eller hvordan jeg ser på verden, sier han. Han ser fram til 20. januar, når Joe Biden blir president.

– Da får vi en president som ikke ser journalister som fiender. Som ikke fengsler små barn og som ikke setter sitt eget først.

 

Fakta om George Clooney

* Alder: 59 år
* Familie: Gift med menneskeretts-advokaten Amal Clooney. Sammen har de tvillingene Alexander og Ella. 
* Bor: I New York, London og ved Gardasjøen i Italia. 

* Yrke: Skuespiller og regissør.
* Aktuell med: Filmen «Midnight Sky». Der er han regissør og spiller hovedrollen.