Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Anne Holts vanskeligste bok

Anne Holt har vært forfatter i nesten 20 år. Derfor begynte hun å tenke hardt over hva hun egentlig skriver om.

Forfatteren Anne Holt har skrevet bøker i snart 20 år. Da hun forstod det, satte hun seg ned og begynte å tenke. Hun lurte på hva hun egentlig skriver om. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Holt har skrevet mange krimbøker. Flere av dem har vunnet priser. Plutselig kom hun på det:

– Jeg skriver om familier! Familier som ikke fungerer, og familier som fungerer.

Men den vanskeligste beskrivelsen av en familie, blir Holts nye krim «Skyggedød». Boka kommer i oktober. Den handler om det aller vondeste temaet: Vold mot barn i familien.

Holt sier hun fikk ideen fra Jon Gangdals bok om Christoffer. Christoffer ble mishandlet til døde. Han ble bare 8 år gammel.

«Skyggedød» var en vanskelig bok å skrive. Årsaken er at den også skulle fungere som krim og være spennende.

– Jeg lyktes. Jeg er stolt av den iallfall. Jeg er mer glad for den enn for noen annen bok jeg har skrevet, sa Anne Holt.

«Skyggedød» begynner 22. juli 2011. Det 8 år gamle enebarnet Sander blir funnet død. Han ligger under en gardintrapp. Guttens død får ikke så mye oppmerksomhet. Årsaken er at så mange andre ble drept under terroren 22. juli. Men den unge etterforskeren Henrik Holme får med seg den erfarne etterforskeren Inger Johanne Vik. Sammen ser de nærmere på saken. Vik er fast hoved-person i flere av Holts bøker.

– Det er det eneste mulige drapet i boken. Vi krimforfattere beskyldes for å bli stadig blodigere. Den kritikken har kanskje noe i seg, sier Holt.

Hun røper at det kan bli laget film av bøkene om Vik.

«Skyggedød» er femte og siste bok. Det er i serien om Inger Johanne Vik. Da har Anne Holt to serier igjen å skrive ferdig. Det er serien om Hanne Wilhelmsen og serien om Sara Zuckerman. De to siste bøkene om Hanne Wilhelmsen kommer i 2014 og 2015. Det blir også to bind til om Sara Zuckerman. Denne serien skriver hun sammen med broren Even.

– Der kommer bind to i 2013 og det siste i 2016. Da må jeg tenke på hva jeg skal gjøre videre! sier hun, nesten spøkefullt. For Holt legger ikke skjul på at en forfatter i 2012 må jobbe målrettet.

– Jeg skriver fra klokka 09.00 til klokka 16.00 på hverdager Jeg har fri i helgene unntatt de fire siste månedene før en bok kommer ut. Da går det døgnet rundt. Jeg tar 10 uker sommerferie, og da leser jeg.

Og når Anne Holt leser i ferien, blir det lite krim. Hun anbefaler to bøker. Det er bøkene «Ned til elva» av amerikanske Leif Enger. Og «Utespillets kunst» av Chad Harbach.