Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Åpner med katastrofe

Det er igjen klart for filmfestival i Haugesund i Rogaland. Der skal de vise katastrofefilmen som mange har snakket om i sommer.

Den norske filmfestivalen i Haugesund er i gang igjen. I dag (lørdag) skal de gjeve Amanda-prisene deles ut. Søndag kommer kronprins Haakon på besøk. Da skal også katastrofefilmen «Bølgen» vises. Norgespremieren er ikke før 28. august.

«Bølgen» handler om en katastrofe som kan bli virkelighet. At en del av fjellet ramler i fjorden og skaper en enorm flodbølge.

Det er nettopp dette som skjer i «Bølgen». Filmen handler om den erfarne geologen Kristian Eikjord. Han opplever sitt livs mareritt. Et fjellras lager en flodbølge som er på vei i full fart mot Geiranger i Møre og Romsdal. Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp spiller hovedrollene.

I virkeligheten kan deler av fjellpartiet Åkneset i Møre og Romsdal ramle ned. Det kan gi store konsekvenser for dem som bor i nærheten. Ingen vet når det kan skje.

– Faller fjellmassene ned i en fjord, kan det komme flodbølge. Hvor mye fjell som raser, vil avgjøre hvor store skadene blir. Det sier geolog Lars Harald Blikra til Klar Tale. Han leder gruppa som jobber med fjellskred i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Han sier han vil se «Bølgen» når filmen kommer. Han regner med det vil komme spørsmål fra folk som er bekymret.

Det er ikke bare katastrofefilmen som får oppmerksomhet. Også filmen «Pøbler» skaper spenning.

– Det er en fantastisk film. Jeg tror den vil utløse mye debatt. Jeg gleder meg også til alle høydepunktene underveis i festivalen. Som de to filmene med danske Ghita Nørby, «Stille Hjerte» og «Nøgje hus speil». Og Jakob Oftebro i «Guldkysten». Det sier festivaldirektør Tonje Hardersen til nyhetsbyrået NTB.

Men før filmene vises, skal det deles ut flere priser. 24 langfilmer var med i konkurransen i år. Sju av dem var dokumentarer.

Blant annet skal filmene «1001 gram», «Børning» og «Mot naturen» kjempe om tittelen beste norske kinofilm.

Den norske filmfestivalen eies av Film & Kino, Haugesund kommune og Rogaland Fylkeskommune. Festivalen 2015 er nummer 43.

Framover er det usikkert hvor mye penger festivalen får til å fortsette. Eieren Film & Kino kan miste inntekter. Regjeringen har varslet endring i regler for kinoene.

– Det er en av våre største utfordringer. Festivalen vil få penger, men vi vet ikke hvor mye, sier festivalsjefen til NTB. Men hun tror likevel at festivalen har en framtid.