Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Åpner rockens hjem

På Rockheim kan du spille gitar med kjente rockestjerner. Det er Norges nye museum for rock- og popmusikk.

På Brattør-kaia i Trondheim sentrum ligger Rockheim. Det er Norges nye nasjonale museum for norsk rock- og popmusikk. Museet åpner i dag (torsdag).

Trondheim er også hjembyen til det kjente hardrock-bandet TNT. Ronni Le Tekrø spiller gitar i gruppa. På Rockheim er det et rom med en storskjerm. Der kan du lære deg å spille gitar. Læreren din er Ronnie Le Tekrø.

– Det er som en veldig stor utgave av TV-spillet «Guitarhero». Men her bruker du en ekte elektrisk gitar. Og på skjermen er det Le Tekrø som viser deg hvordan du spiller, sier Magne Gisvold til Klar Tale. Han er nett-redaktør for Rockheim.

På Rockheim skal de ta vare på og vise fram norsk populær-musikk. Det er norsk rock og pop fra 1950-tallet og fram til i dag. Museet er fylt med moderne elektroniske utstillinger. Mange av dem kan gjestene prøve.
– Du kan for eksempel lage din egen miks av kjente og ukjente norske hiphop-låter. Du kan også mikse og leke med breakdance-musikk, sier Gisvold.

Du kan også få oppfylt drømmen om eget band.
– Du får kjenne hvordan det føles å stå på en scene foran flere tusen fans. Det er litt som i opplevelses-rommet med gitar. Men her kan du spille med et fullt band på ekte instrumenter, sier Gisvold.

Disse konsertene er på kjente norske musikkscener. Du kan også begi deg ut på en musikalsk tidsreise.

– Vi har gjenskapt fem rockescener. Blant annet Hulen i Bergen og Storsalen på Studenter-samfundet i Trondheim. Vi har også laget en såkalt tidstunnel. Der kan du velge hvilken musikk du vil høre fra ulike tids-perioder, sier Gisvold.

Arvid Esperø er prosjekt-direktør for Rockheim. Han sier at det er travelt før åpningen.
– Vi skal på en måte gjøre skipet klart til avgang, så skuta kan forlate kai. Vi har jobbet med å sette sammen dette museet i to år og fire måneder. Nå gjør vi i stand det siste og lærer opp guidene våre, sier Esperø.

Esperø sier at det er publikum som er viktig for åpningen.
– Ja, og ikke kjendiser. Det er det norske folk vi har invitert til åpningen, sier Esperø.