Kultur
Bilde 1 av 4

Askeladden på nye eventyr

Helten fra eventyrene får nytt liv på kino. Fredag er det premiere på «Askeladden – i Dovregubbens hall».

– Jeg fant, jeg fant, sier Espen Askeladd. Vi kjenner ham fra de norske eventyrene. Han er nysgjerrig og litt naiv. Han er yngst av tre brødre og klarer alltid å overraske.

Har nordmenn glemt Askeladden? Ja, mener Mikkel Brænne Sandemose. Han har regissert filmen «Askeladden – i Dovregubbens hall». Den har premiere i dag (fredag).

– Askeladden er en litt glemt figur. Jeg har selv fire barn, og merker at han blir valgt bort. Barn har vært mer interessert i Spiderman og andre superhelter. Men det skal vi gjøre noe med nå, sier Sandemose til Klar Tale.

Regissøren har laget filmer som «Fritt vilt 3» og «Gåten Ragnarok». Nå skal det handle om troll, prinsesser og dype skoger.

I filmen blir en sta prinsesse bortført. Det skjer i et kongerike langt, langt borte. Espen Askeladd og brødrene skal redde henne. De er lovet en fristende belønning. Problemet er at kidnapperen er et troll. Det er så grusomt at ingen har klart å vinne over det. Men klarer Askeladden å vinne hjertet til prinsessen?

Askeladden er en kjær figur. Han er med i eventyrene til Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe fra 1800-tallet.

– Jeg er glad i eventyrene. Vi leste dem mye da jeg var barn, sier Sandemose.

20 år gamle Vebjørn Enger spiller Askeladden i den nye filmen. Han hadde ennå ikke sett filmen da Klar Tale snakket med ham.

– Jeg tror en del folk får sett den før meg. Det er uansett skikkelig kult å få spille Askeladden. Det er en ære, sier Enger.

Han håper folk liker hans versjon av Askeladden. I framtiden kunne han tenkt seg å spille i en skrekkfilm.

– Jeg er så redd for skrekkfilmer, så det hadde vært kult å spille i en. Men trollet i Askeladden-filmen er skummelt. Jeg har fått min dose, sier han.

Det tok 40 dager å spille inn filmen. Det var svært hektisk, forteller regissøren. Selv har han jobbet med filmen i tre år. Den kostet om lag 55 millioner kroner å lage. Det planlegges flere filmer om Askeladden.

– Det viktigste for meg er at folk vil se filmen. Jeg håper selvfølgelig at de liker den, sier han.

Flere kjente skuespillere er med. Blant dem er Thorbjørn Harr, Synnøve Macody Lund og Allan Hyde.

Eventyr er populært, sier Hogne Høstmælingen. Han er direktør for parken Hunderfossen i Oppland. I år har 280.000 personer besøkt parken for å se prinsesser og troll.

– Filmene om Askeladden er en stor satsing på norske folkeeventyr. Det kan gjøre dem enda mer populære, mener han.

Hunderfossen er mest kjent for sitt store troll. Det veier 70 tonn og sitter på en stubbe.

– Det satt og så utover Gudbrandsdalen for lenge siden. Så kom sola og forvandlet trollet til stein. Det sier i alle fall eventyret, sier direktør Høstmælingen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå