Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Avslørende å trykke «liker» på Facebook

Mange trykker «liker» på statuser, bilder og sider på Facebook. Hva du trykker «liker» på avslører mye mer om deg enn du kanskje tror, viser en ny studie.

På nettsamfunnet Facebook kan folk trykke «liker» på ting de støtter eller er enig i. Det er lett å trykke «liker» på mange sider og ting folk skriver. Men ved å gå gjennom alt du har trykket «liker» på, kan folk faktisk finne ut veldig mye om deg. Det viser ny forskning.

Forskere kunne blant annet finne ut mye om personenes alder, hvilken folkegruppe de er fra, hvor smarte de var, om de var homofile og andre opplysninger. Det viser en studie som universitetet Cambridge i Storbritannia og datafirmaet Microsoft har gjort. I studien ble kontoene til 8.000 frivillige Facebook-brukere gransket nærmere.

LES OGSÅ: Facebook avslører mer om deg

Mønstrene forskerne fant kan brukes blant annet til reklame. Når firmaer finner ut så mye om deg, kan de lettere sende reklame som passer akkurat deg. Forskerne mener informasjonen fra Facebook kan misbrukes. De synes det er en trussel mot privatlivet til folk.

LES OGSÅ: Studenter saksøker Facebook