Kultur

Avslører norske krigsforbrytere

Unge nordmenn i Hirden mishandlet flere fanger under andre verdenskrig. Det avslører en ny bok.

«Nådeløse nordmenn» er den andre boka om andre verdenskrig skrevet av journalisten Eirik Veum.

I boka forteller han hvordan Hirden i Norge jobbet under andre verdenskrig. Hirden var den militære delen av det norske, nazistiske partiet Nasjonal Samling.

Hirden jobbet sammen med tyske soldater og norsk politi. De drepte norske motstandsfolk. De var også vakter i tyske dødsleirer i Norge.

Tyskerne fikk skylden for flere drap som Hirden egentlig gjorde, skriver forfatteren.

LES MER HER: Vil pusse opp minnested for nazister

De yngste i Hirden var ikke mer enn 15 år. Forfatteren avslører blant annet navnet på en 15-åring som deltok i mishandling og drap i en fangeleir.

Noen av de yngste var de verste, skriver forfatteren.

– Det kan se ut til at de yngste manglet sperrene som eldre vaktsoldater hadde. De hadde lettere for å la seg rive med, sier Veum.

Mange i Hirden var svært brutale, skriver Veum. Han skriver at også mange tyske soldater ble sjokkert av Hirden. De gjorde grusomme ting i fangeleirer i Nord-Norge.

– Krigsforbrytelsene var så grove at tyskerne måtte kaste ut nordmennene. De utførte sadistiske drap, tortur, mishandling og seksuelle overgrep, sier Veum til nrk.no.

I boka skriver Veum navnene på 962 nordmenn fra Hirden. Veum mener det er riktig å avsløre navnene på folk. Det er for at andre kan sjekke at opplysninger i boka stemmer. Og for å beskytte folk i Hirden som ikke gjorde krigsforbrytelser.

Siste utgave

På forsiden nå