Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Både humor og alvor i filmen «Gledelig jul»

– Jeg vil at det skal være hjerte og varme i en julefilm, ikke bare tant og fjas. Det sier Henrik Martin Dahlsbakken. Han er regissør i årets nye julefilm.

«Gledelig jul» heter den nye norske filmen. Den er full av kjente fjes fra både film og scene-liv. Erlend Loe har vært med på å skrive manuset.

Linn Skåber dukker opp som en prest som spiller trommer. Bjørn Eidsvåg gjør entré som svigerdatters far. Iben Akerlie spiller en datter som er kjærlighets-forvirret. Vi får også en uforglemmelig duett, fremført av Anne Marit Jacobsen og Ingar Gimle.

Otto Jespersen, Nils Jørgen Kaalstad, og Ellen Dorrit Petersen har også store roller. Filmen sender av og til tankene til «Love Actually». Andre ganger føler vi oss helt i «Hjelp, det er juleferie!»-land.

– Det startet med Anne Marit Jacobsen. Vi visste tidlig at vi ville hun skulle spille Annemor. Så fikk vi den ene etter den andre på ønskelisten på plass i rollene. Så ja, det er blitt en riktig stjerne-spekket film. Det sier Dahlsbakken. Han sier han har laget en film om familie – på godt og vondt.

Filmen har premiere 6. november. Den handler om Annemor og Frank som vil samle hele familien til felles julefeiring. Det er første gang på ti år alle er samlet. Hemmeligheter i familien, dårlige relasjoner og en allergisk hund preger feiringen.

– Filmen forandret seg underveis. Den var nok mer helsprø i starten, med mye humor. Men så tilførte vi mer og mer varme. Jeg mener bestemt at det er i alvoret og sårbarheten du virkelig treffer publikum, sier regissøren. Han synes filmen hans kan sammenlignes med jule-klassikerne nevnt over.

Filmen har altså både humor, romantikk og alvor.

– Filmen handler om å sette pris på de uperfekte relasjonene. Ingen familie er perfekt. Familie er nesten alltid på godt og vondt. Men i disse tider, hvor man helst bare skal omgås sin egen flokk, er det ekstra viktig å være litt raus og se litt stort på det.

– Også tenker jeg på dem som ikke har sin egen lille flokk. For noen er livet blitt veldig vanskelig og ensomt. Ensomhet og lengsel etter fellesskap er absolutt noe denne filmen tar opp i seg, sier han.

Stemningen er ikke helt på topp på gården til Annemor og Frank når både sønn og datter kommer hjem. Sønnen har med seg to barn og en motvillig ektefelle. Datteren er på sin side blitt sammen med en svensk fitness-trener. Han sørger for mange komiske øyeblikk utover i filmen.

– Håpet mitt er at når man forlater kino-salen, så har man fått humre litt – og man har fått julestemning.

Dette er en snill film som hele familien kan se sammen, sier regissøren.

– Den perfekte jula finnes jo ikke. Det er et viktig budskap, også nå som ting er ekstra uperfekt. Vi vet ikke engang hvor mange vi kan samle rundt bordet denne jula.

Dahlsbakken medgir at han kjenner på både spenning og uro. Filmen kommer i en tid med nye korona-tiltak.

– Vi krysser fingrene for at kinoene får være åpne. Og så må vi filmskapere gjøre vårt og sørge for at kinoene har filmer å tilby. Det er mye usikkerhet nå. Da trenger vi film som en flukt fra virkeligheten mer enn noensinne.