Kultur

Bare seks norske filmer kommer på kino i vår

I fjor fikk du 13 norske filmer på kino til våren. I år er det bare seks. – Ingen krise, mener Norsk filminstitutt.

Ungdomsfilmen «Psychobitch» starter det norske filmåret. Den har premiere fredag.

15. februar er det premiere på «Amundsen». Filmen om polfareren Roald Amundsen blir storslagen. Den har et budsjett på budsjett på 75 millioner kroner, ifølge NFI.

En annen storfilm kommer 8. mars. Da kommer «Ut og stjæle hester». Den er laget etter den berømte romanen. Filmen er med i konkurransen under Filmfestivalen i Berlin i Tyskland i februar. Da kan den vinne hovedrprisen Gullbjørnen. «Ut og stjæle hester» kostet omtrent 40 millioner kroner å lage.

Dette er tre av bare seks norske filmer på kino i vår. Av de seks filmene, er tre dokumentarer.

Men trolig kommer det omtrent like mange norske filmer i år som i fjor. Flere premierer flyttes bare til senere på året. Kanskje blir det totalt fem eller seks færre norske filmer. Det skriver Kjetil Lismoen. Han er redaktør for film-nettstedet Rushprint.

Lismoen tror likevel at det blir dårligere tider for norsk film. Norsk filminstitutt (NFI) støtter færre filmer i 2019 enn de siste årene. En del av årsaken er at regjeringen har kuttet i støtten.

Publikum har også endret vaner, ifølge Lismoen. Mange vil heller strømme dramaserier. Dermed flytter pengene seg. Produsentene bruker penger på dramaserier i stedet for kino.

– I dag virker det enklere å få penger til en dramaserie enn en mellomstor kinofilm, skriver Lismoen.

Direktøren i Norsk filminstitutt tror ikke på en krise.

– Det vil alltid være er svingninger fra halvår til halvår. Vi har nettopp kommet ut av et svært godt år for norsk film. Det blir rart å rope om krise da, sier direktør Sindre Guldvog til Dagsavisen.

Uansett har de siste årene vært gode for norsk film. I 2016 toppet tre norske filmer på kino. De var «Kongens nei», «Snekker Andersen og julenissen» og «Børning 2».

2017 var også et godt år. Mens 2018 var nesten like bra som 2016. I fjor nådde tre norske filmer topp fem. Årets mest sette film var «Mamma Mia! Here We Go Again!» Men på andre til fjerde plass var alle filmene norske: «Skjelvet», «Den 12. mann» og «Månelyst i Flåklypa».

På femteplass finner vi for øvrig «Mission: Impossible – Fallout». Den hadde scener fra fjellet Preikestolen i Norge.

Dette er vårens filmer:

«Psychobitch»

Premiere 11. januar

Aldersgrense: 12 år

Marius er en flink og snill tenåring som gjør alt rett. Frida er annerledes og gjør opprør. Magnus får beskjed om å hjelpe Frida. Men ting går ikke slik de voksne planlegger.

«Born 2 Drive»

Premiere: 8. februar

Dokumentaren handler om Oliver Solberg. Han er 15 år og kjører rallycross. Oliver vil bli like flink som faren Petter Solberg.

«Amundsen»

Premiere: 15. februar

Roald Amundsen var en viktig nordmann. Han kom først til Sydpolen. Filmen handler om livet til den eventyreren. Den handler også om den glemte broren hans, Leon.

«Kamel»

Premiere: 15. februar

Filmen er for hele familien. Dokumentaren handler om verdens nordligste kameler. De bor på Sørøya i Finnmark. Ni år gamle Torarin og 12 år gamle Svalin ønsket seg hest. I stedet fikk de kamelene Bor og Bestla. De må reise til Mongolia for å få hjelp til å trene dem.

«Ut og stjæle hester»

Premiere 8. mars

Romanen av norske Per Petterson ble en stor suksess. Den er oversatt til minst 50 språk. Nå kommer filmen om enkemannen Trond. Han møter igjen en gammel venn. Det minner han om sommeren da han var 15 år. Det var en sommer da alt endret seg. Svenske Stellan Skarsgård har hovedrollen.

«Jeg ser deg»

Premiere 15. mars

Dokumentaren handler om Michael Winger. Han er kjent fra TV-programmet «Åndenes makt» på TVNorge. Filmen handler om hvordan han jobber med det overnaturlige.

Siste utgave

På forsiden nå