Kultur

– Barn tåler skrekk og gru

Forfatter Jon Ewo er redd for å fly, og han er redd for lange tunneler. Nå vil han også at ungene skal bli redde.

– Vi har nettopp takket nei til en stor turné på Vestlandet. Årsaken er at Jon er redd for lange tunneler, sier tegner Reidar Kjelsen. Duoen Kjelsen og Jon Ewo er kjent for bøkene om den spesielle og motbydelige Otto Monster.

Nå har de kommet opp med en ny idé, en serie med skrekkbøker for barn. Serien heter «Dauingsagaen». Den første boka heter «Skranglebein og Skrømt». Den handler om et skjelett og et spøkelse.

Ewo forteller at det er fint å streve litt med egne redsler når du skal skrive skummelt. Han sier at hans verste øyeblikk er om bord i et fly, når piloten forteller hvor høyt oppe i lufta de er.

– Men jeg tar fly selv om jeg er redd. Jeg må også stadig utfordre min frykt for heiser og små rom. Men jeg setter grensen ved tunneler med monsterlengde, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Ewo synes det er bra med skumle bøker for barn. Selv ligger han unna det skumleste han vet.

– Unger tåler skumle bøker hvis de får dem presentert på en trygg måte. Dessuten er «Dauingsagaen» nokså uskyldig hvis vi sammenligner med mye av det barn driver med på internett og i spill. Mange av spillene handler jo om å ta livet av motstanderen. Her er det tross alt en god moral over et kjent tema: Kampen mot det onde. Det er ingen tvil om hvilken side Skranglebein og Skrømt egentlig er på, sier han.

Bokserien er ment for barn mellom 8 år og 12 år. Reidar Kjelsen har laget tegningene til boka. Han sier han straks likte ideen med en bok der et skjelett og et spøkelse spiller hovedrollene.
– Jeg har lenge hatt lyst til å tegne skjeletter og miljøet på kirkegårder. For meg var dette helt perfekt, sier han.

I boka har Ewo hentet ideer fra eventyr, folketro og gamle nordiske myter.
– Det er mange fine karakterer i norske folkeeventyr, med nisser, tusser og troll. Men jeg misliker måten eventyrene er bygget opp på. Den er gammeldags. Ærlig talt så synes jeg norske folkeeventyr er lite engasjerende i dag, jeg syntes selv de var kjedelige da jeg var barn, sier forfatteren.

Ewo er nok mer inspirert av filmskaper Tim Burton og forfatter J.R.R. Tolkien, forteller han:

– Jeg er virkelig fan av Tim Burton. Og så må jeg innrømme at superskurken i «Dauingsagaen», Ondskapens Fyrste, kanskje har noen trekk fra Ringenes Herre-skurken Saruman.

Ewo har også bidratt mye i serien «Marg & Bein». Det er en serie med grøsserbøker for barn. Han liker å skremme barn med bøkene sine.

– Unger liker to typer bøker. Det er de morsomme bøkene, og de som er spennende. Det er den regelen jeg følger, sier han.

– Vi er jo mye ute og treffer unger på skoler rundt om. Og spør jeg dem hva jeg skal tegne, vil de alltid ha det mest mulig skummelt og forferdelig, sier Kjeldsen.

Den nye boka handler om storebror Skranglebein. Han vil gjerne være tøff, men er egentlig er et engstelig lite vesen. Lillesøster Skrømt er et vakkert, blekt spøkelse som minner om en skjør dukke av porselen. Men hun er beinhard og tar ikke hensyn til andre. Litt som Lille My i bøkene om Mummidalen.

Både Ewo og Kjelsen var enige om at det var det skumle som skulle være viktig i de nye bøkene.

– Men Reidar synes at jo eklere og barnsligere det er, jo bedre er det. Så jeg ga ham blant annet en scene der Skrømt spiser en edderkopp. Litt moro må han få lov til å ha det, sier Ewo.

Siste utgave

På forsiden nå