Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barnas bilder fra flyktningleiren

Mange barn og unge er på flukt fra krigen i Syria. Se bildene de har tatt av hverdagen som flyktninger.

Over 4,1 millioner mennesker flykter fra krigen i Syria. 2 millioner av dem har søkt tilflukt i nabolandene. Mange av flyktningene er barn og ungdommer.

I 2013 var journalisten Maria Korkunc i leiren Zaatari i Jordan. Hun reiste dit sammen med fotograf Pål S. Schaathun. Sammen jobbet de med en mobil-app som heter Zaatari. Appen er en samling med bilder som barna og ungdommen i Zaatari har tatt selv.

Bildene viser mange sider ved livet i leiren. Barn og voksne som lager middag. Nyvaskede klær som henger til tørk. Barn som leker. Støvete legoklosser. Bamser som har vært med på flukten fra Syria.

– Bildene er ulike. Mange bilder viser smil og glede. Du får se noe annet enn det du gjør i en vanlig reportasje fra krigen. Bildene sier selvsagt ikke alt om hvordan livet i på flukt er. Men de viser en større helhet, sier Korkunc.

De fikk noen rare bilder også, forteller hun. Én jente kom tilbake med bare bilder av gress.

– Hun forklarte at det ikke var noe liv i flyktning-leiren. Så hun ville ta bilder av alt som var grønt og levende, sier Korkunc.

Fire ganger i uka hadde de samlinger der de lærte barna å ta bilder. Noen av dem fikk lov til å ta med kameraet hjem.

– Vi styrte dem ikke. De tok bilder av det de selv ville, sier Korkunc.

Flere enn 250.000 mennesker har dødd i krigen i Syria. Det sier verdens-organisasjonen FN. Barna i flyktningleiren har opplevd krig og død på nært hold. Likevel håper de å kunne reise tilbake til landet sitt, forteller Korkunc.

– For de fleste var flyktningleiren kun et stopp. Særlig de yngste. De vil tilbake igjen for å bygge opp Syria. Ikke alle vet at de kanskje må bli i leiren lenge. Men de eldste forstår at krigen kommer til å vare. De gjør seg klare for å starte et liv i Jordan, sier journalisten.