Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barnas filmfest

Tirsdag åpner Amandus-festivalen i Lillehammer. Der vises filmer laget av barn og unge.

Amandus-festivalen er en film-festival for barn og unge under 20 år. Der skal film-prisen «Amandus-prisen» deles ut.
– Amandus-festivalen har tre slagord. Det er å heve, motivere og fremme. Vi synes det er viktig å motivere de unge til å holde på med interessene sine. For eksempel ved å lage film om et tema de er opptatt av, sier Stine Katrine Bakken til Klar Tale. Bakken er presse-ansvarlig for Amandus-festivalen.

Amandus arrangerer hvert år en film-konkurranse og en manus-konkurranse. Filmene som er sendt inn, blir nominert i hver sin kategori. Det er animasjon, dokumentar, ekstrem-sport, fiksjon og musikkvideo.
– Vi har fått inn veldig mange gode filmer. Mange er nominerte. Det er imponerende å se hva de unge får til. Mange av filmene ser nesten profesjonelle ut. Vi kunne godt tenkt oss litt flere bidrag av animasjons-filmer, sier Bakken.

Seks personer skal være med på en manus-workshop. De har selv sendt inn manus. Ungdommene skal lære å skrive enda bedre manus. De får jobbe sammen med manus-linja på Den norske filmskolen. Vinner-manuset blir til en film. Den skal lages av Den norske filmskolen under festivalen.

Studenter filmer utdelingen. De går på fjernsyns-utdanningen på Høgskolen i Lillehammer.

Du kan se Amandus-prisen og «Tett på Amandus» på NRK3 påskeaften.

Anniken Huitfeldt åpner festivalen. Hun er kulturminister. Amandus-showet blir ledet av skuespilleren Mikkel Gaup.

– Det betyr mye for oss at kulturministeren åpner festivalen. Mikkel Gaup skal joike og danse. Det gleder vi oss veldig til, sier Bakken.