Kultur

Bergen-festspill vil engasjere og utfordre

Festspillene i Bergen byr både på Pussy Riot, en nordkoreansk versjon av «Kardemomme By» og Datarock.

Festspillene i Bergen arrangeres fra 21. mai til 4. juni. Danske Anders Beyer er direktør for festspillene. Han håper forestillinger og diskusjoner vil engasjere og utfordre folk på festivalen. Det skriver Festspillene i Bergen på sin nettside.

Forestillingen «Stemmer» åpner festivalen 21. mai. Den er laget av den britiske komponisten Orlando Gough. Sangere fra blant annet Sør-Afrika, Palestina og Sri-Lanka er med i forestillingen. Det er også Bergen Filharmoniske Orkester, et band og 200 korister.

24. mai kommer det russiske bandet Pussy Riot til Bergen. De skal vise dokumentaren «Pussy vs. Putin».

LES MER HER: Kritiserte Russland igjen

Thorbjørn Egners fortellinger om «Kardemomme by» er kjent for de fleste nordmenn. Kunstner og regissør Morten Traavik har laget sin egen versjon. De siste årene har han flere ganger samarbeidet med kunstnere, ungdommer og myndigheter i Nord-Korea. Det har han også gjort i forestillingen i«Kardemomyang». Den har premiere 22. mai.

– Denne forestillingen byr på nye tolkninger av «Kardemommeby» av talenter fra musikkskolen Kum Song, sier Beyer. Han mener forestillingen åpner for tanker og diskusjoner om verdier som frihet og felleskap.

En forestilling har allerede fått folk til å diskutere. Det danske teaterstykket «Manifest 2083» vises i 2. juni. Det handler om en skuespiller som vil spille Anders Behring Breivik. Breivik er dømt for terrorangrepene i Norge i 2011.

LES MER HER: Protesterer mot Breivik-teater

Flere mener at det er for tidlig å vise et slikt teaterstykke. Ragnar Eikeland er leder for søttegruppa for etterlatte i Hordaland. Sønnen hans ble drept på Utøya. Eikeland håper teaterstykket blir fjernet fra festivalen.

– Det er tydelig at festspilldirektøren ikke er klar over hva han egentlig setter igang med å sette opp et slikt skuespill i Bergen, sier han til nettstedet nrk.no.

Anders Beyer sier han vil tørre å ta opp emner vi egentlig ikke har lyst til.

– For mange er det også forbundet en enorm sorg til det som skjedde, sier han til nrk.no.

Det blir også flere konserter. Bandet Datarock spiller i Grieghallen 24. mai. De har med seg et kor med nesten 300 barn. Kjente musikere som Leif Ove Andsnes og Solveig Kringlebotn spiller også under Festspillene.

– Det er en glede å kunne presentere det beste av det beste på Festspillene. Vi skal lage en fest både for hode, hjerte og føtter, sier Anders Beyer, ifølge nettsiden fib.no.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå