Kultur

Bibelen blir teater

Både Gud og Jesus er fra Hammerfest i Finnmark. Det er når Det Norske Teatret setter opp Bibelen som teater neste år.

Skusepilleren Bjørn Sundquist er Gud, mens Marius Næss er Jesus. Begge er fra Hammerfest i Finnmark. Regissør Stein Winge er mannen som har tatt på seg den vanskelige oppgaven. Han har laget teater av Bibelen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Winge kan fortelle at Bjørn Sundquist allerede er godt inne i rollen. Han presenterer seg som Gud når han ringer regissøren. Seks timer lang blir forestillingen. Den har premiere 1. februar neste år. Fredag la teatret billettene ut for salg. Det skjedde samtidig med at Bibelselskapet ga ut en ny utgave av Bibelen på nynorsk.

Det er ikke første gang Sundquist og Winge lager en lang forestilling sammen. På slutten av 1980-tallet samarbeidet de om stykket «Merlin». Også det var en seks timers lang forestilling på Det Norske Teatret. Den gang spilte Sundquist djevelens sønn.

– Bibelen er et fantastisk teatermanus, sier Stein Winge.

Han har arbeidet med prosjektet i to år.

– I utgangspunktet kunne det virke som et umulig prosjekt, sier Carl Morten Amundsen. Han er sjefdramaturg.

Han har regnet ut at det vil ta nesten fem døgn uten pause å spille hele Bibelen.

– Da jeg fikk denne oppgaven for et par år siden, hadde jeg aldri lest Bibelen. Jeg trodde jeg hadde gjort det, men det hadde jeg ikke. Det har vært fascinerende lesing, sier Winge.

Flere forfattere har fått i oppgave å ta for seg ulike historier fra Bibelen. De ga sin egen tolkning. Blant forfatterne er Ari Behn, Maria Tryti Vennerød, Terje Nordby og Cecilie Løveid. Så skal Winge sy det hele sammen. Manuset stemmer med andre ord ikke helt med teksten i Bibelen.

– Vi må lage vår egen versjon for teater. Det er mye i vår versjon du ikke finner igjen i Bibelen. Men det kunne ha skjedd, sier Winge.

Forestillingen er delt i to deler. Første del henter stoffet fra Det gamle testamente. Den heter «Ørkenvandring». Andre del er basert på Det nye testamentet. Den heter «Jesus frå Nasaret». Fredager og lørdager skal begge deler vises på én kveld. Ellers i uka blir det én del per kveld.

– Sara Strindberg har skapt en uhyggelig slutt, sier Stein Winge.

Mandag starter han de første prøvene med skuespillerne.

Siste utgave

På forsiden nå