Kultur

Bli en bokrygg-poet

Bøker kan langt mer enn bare å stå der og være papir. De kan være dikt, for eksempel. Nå kan du også bli en bokrygg-poet.

I dag er det meste elektronisk. Til og med bøker. Forfatterne Tiger Garté, Roger Pihl og Vidar Andersen leder det de håper blir en hel hær av bokrygg-poeter. De vil redde papirbøkene.

Alle kan lage disse diktene. Alt du trenger er bøker med forskjellige titler. Så legger du bøkene oppå hverandre, slik at titlene blir til dikt. Har du ikke bøker? Da kan du gjøre det i en bokhandel eller i et bibliotek.

– Noe av det viktigste med dette er at vi tror det kan bidra til å redde den trykte boka. Dette kan ikke gjøres med ebøker, sier Tiger Garté.

Det er enkelt å bli bokrygg-poet, men selvsagt andre som bestemmer om du er flink eller ikke. Det holder med tre bøker. Dersom de for eksempel heter «Løpe», «Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv» og «I krabbegang» blir diktet slik:

«Løpe.

Gå. Eller kunsten til å leve et poetisk liv.

I krabbegang.»

– Jeg fikk ideen fra USA og laget en Facebook-side for bokrygg-poesi. Det har tatt helt av. På fire dager har vi passert 200 dikt og det stiger raskere og raskere. Noen utmerker seg med en gang. Du ser at det ligger tanker bak og ikke bare er noe som er røsket ned fra bokhylla, sier Garté.

De som sender inn tar bilde av sine dikt og sender det til nettsiden. Bokrygg-poesi er et godt eksempel på at sosiale og trykte medier kan fungere sammen.

Pihl mener at hvordan diktet blir seende ut er viktig.

– Det å sette sammen farger og tekst typer gjør uttrykket veldig visuelt. Hvis du bare tar svarte bøker med hvit tekst, blir det kjedelig. Bildet er en viktig del av uttrykket, sier han.

Og alle kan bli bokrygg-poet. Enten du har lest tre bøker eller tusenvis.

Noe av det beste som er sendt inn er laget av bibliotekarer. De som jobber i bibliotek har mye å velge mellom, sier Pihl.

– Kanskje de til og med kan klare å lage fortellinger. Sette samme ti dikt som til sammen blir en fortelling, sier han.

Tanken er å få bibliotek og bokhandlere til å sende inn bokrygg-poesi. Så vil forfatterne kåre de beste diktene.

– Vi gir en T-skjorte i premie til den som skriver månedens beste dikt. Kanskje vi også kårer årets beste bokrygg-dikt, sier Pihl.

Går du i en bokhandel kan du plutselig treffe på bokrygg-poesi. Da har bokrygg-poeten slått til og kanskje lagt igjen en liten hilsen.

– Vi er først ute i verden med geriljabokrygg-poesi, sier Garté.

Pihl mener bokhandlere bør like ideen.

– Dette er en måte å få mer oppmerksomhet rundt bøker på. I stedet for å stable samme bok i hver sin haug kan de lage utstillinger med bokrygg-poesi. Da stopper folk opp og leser alle boktitlene og vips så har du gitt kunden flere titler de kanskje ikke hadde tenkt på, sier han.

I løpet av året vil de samle de beste diktene i en egen bok. De vil også be noen forfattere vil bli bedt om å være med. Blant dem som allerede har sendt inn bokrygg-dikt er Richard Spets, Caterina Cattaneo og Kristine Tofte. Garté og Pihl tror andre forfattere også vil synes at dette er gøy.

– Du må gjerne lese diktet flere ganger for å få det med deg. Det er som en gåte der den siste linjen kan være nøkkelen til teksten. Du må bruke hodet for å bli belønnet med å skjønne diktet, sier Pihl.

Det er bare fantasien som setter grenser for bokrygg-poesien. De to tror kanskje at det kan spre seg til DVD- og CD-er også. De kan stables på samme måte.

– Men det viktige her er å spre bokglede. Det er en måte å gjenoppdage bøker på. Jeg har laget noen dikt i egne bokhyller og funnet tilbake til bøker jeg ikke har lest på lenge, sier Roger Phil.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå