Kultur

Blir aldri gamle

Hadde spøkelset Laban og Lille Anna vært skikkelige mennesker, ville de snart vært pensjonister. Husker du dem?

Barnebøkene om spøkelset Laban og Lille Anna er oversatt til mange språk i hele verden. De viser ingen tegn på at de er blitt eldre, selv om de er det. For forfatterne Inger Sandberg og mannen Lasses figurer har gledet barn i flere tiår. Spøkelset Laban fyller 50 år i år.

De første figurene ekteparet Sandberg skapte har allerede nådd pensjonsalder.

Nå blir Sandberg hyllet for innsatsen hun har gjort for barn verden over. Hun har fått tittelen æresdoktor av Karlstad universitet.

– Vi kan ikke forestille oss hvor store Inger og Lasse Sandberg egentlig var på 70-tallet, både i Sverige og internasjonalt. Det sier litteraturviteren Kristin Hallberg.

Bøkene har fått mange meter med hylleplass inne i leiligheten til Inger Sandberg. Bøker er oversatt til persisk, japansk, kurdisk og russisk.

– Om jeg noen gang blir lei av dem? Det er som om du skulle spørre om jeg noen gang blir lei av barna mine, sier Sandberg til nyhetsbyrået TT.

Ingers mann Lasse døde for sju år siden. Han var hennes kunstneriske partner og kamerat i nærmere 60 år. Hun sluttet å skrive. Men huset er fortsatt fylt med minner fra det de skapte sammen. Bøkene om Lille Anna og spøkelset Laban ble en stor suksess.

– Jeg har skrevet siden jeg var barn. Lasse ble glad over å få morsommere fortellinger. Det hele var fullstendig avhengig av Lasses viljestyrke. Han jobbet bra både på kveldene og nettene, forteller Sandberg.

Lasse kunstneren av de to, ifølge Sandberg. Sammen ble de en sterk duo.

De fant mye inspirasjon i eget liv. Bøkene om Mathias og Nicklas ble populære. Men ekteparets sønner var ikke alltid like fornøyde med at foreldrene brukte deres navn på figurer i bøkene.

– De likte det ikke da de begynte på skolen. Jeg lærte dem å si at moren deres skrev bøkene lenge før de ble født. Men slik var det jo ikke, forteller hun.

Hallberg lar seg begeistre av barnebøkene.

– Forfatterne står på barnets side. Noen ganger blir foreldre irriterte, for bøkene er slik at de blir tvunget til å lese dem igjen, sier Hallberg.

Bøkene er tidløse. Det gjør at de også fungerer i de fleste land, ifølge Hallberg.

Forfatter Sandberg sier at bøkene var noe nytt da de kom.

– Vi fylte et tomrom med de små bøkene. Vi laget dem slik at barna selv skulle kunne bla i dem. Alt vi har gjort har vært for barna, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå