Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blir ikke med om hun ikke får komme til Ukraina

Russlands sanger i musikk-konkurransen Eurovision får ikke komme til finalen i Ukraina. Hun kan synge fra Russland via TV. Men det nekter Russland.

 I finalen i Eurovision kommer alle vinnerne til Kiev i Ukraina. De skal konkurrere mot hverandre. Men Russlands sanger får ikke komme. Julija Samojlova nektes å reise til Ukraina i tre år.

Årsaken er politisk. Russland har tatt Krim fra Ukraina. Samojlova sang på en konsert på halvøya Krim i 2015. Det er ikke lov, sier Ukraina. Derfor får ikke Samojlova komme til finalen i Ukraina.

Men det er ikke Ukraina som bestemmer over Europvision. Musikk-konkurransen arrangeres av Den europeiske kringkastings-unionen (EBU). De er foreningen for TV-kanaler som lager Eurovision. De foreslo at Russlands sanger kunne synge i Russland. Og at bildene og lyden kunne sendes til Kiev gjennom TV. Det vil ikke Russland være med på.

– Vi synes det er et snodig forslag. Det er ikke sånn konkurransen skal være. Det sier den russiske kanalen som lager Eurovision.

Jon Ola Sand er sjefen for hele Eurovision. Han er norsk. Han sier at de prøver å få myndighetene i Ukraina til å slippe Samojlova inn i landet.

– Det er viktig at konkurransen ikke blir politisk, sier han til avisa VG.

I Norge vant bandet Jowst musikk-konkurransen Melodi Grand Prix. Også de andre landene i Europa har valgt hver sin vinner.