Kultur

– Blir sjokkert om ikke en kvinne vinner

Metoo-aksjonen førte til at det blir delt ut to priser i år. Her er favorittene til å vinne årets nobelpriser i litteratur.

Denne uka blir det klart hvem som får årest Nobel-priser. Den viktigste fredsprisen blir kjent fredag. Det er den ene prisen som deles ut av en norsk komité. De andre prisene bestemmes i Sverige.

Prisen for litteratur er også viktig. Den har tidligere blitt gitt til kjente forfattere og diktere som Ernest Hemingway, Doris Lessing og Bob Dylan. Nordmenn som har fått prisen er Bjørnstjerne Bjørnson, Sigrid Undset og Knut Hamsun.

Torsdag skal to nye forfattere få priser. Årsaken er at det ikke ble delt ut pris i fjor. Svenska Akademien deler ut prisene. Et av medlemmene var kona til en kjent kulturperson. Jean-Claude Arnault ble dømt for voldtekter. Saken førte til uro og splid blant medlemmene i Svenska Akademien.

Metoo-kampanjen lurer i bakgrunnen når to priser skal bestemmes torsdag. Det mener Anne-Francoise Hivert. Hun jobber i Norden for den franske avisen Le Monde.

– Jeg blir utrolig sjokkert om det ikke er en kvinne blant prisvinnerne. To kvinner hadde vært en sterk beskjed, sier Hivert til nyhetsbyrået TT.

Bare 14 kvinner har fått litteraturprisen. Totalt har det vært 114 vinnere. Svetlana Aleksijevitsj fra Hviterussland var forrige kvinne som vant i 2015.

Byråer tar imot veddemål om hvem som får pris. De har en kvinne på topp av listene sine.

Her er noen av navnene på favoritt-lista:

Anne Carson fra Canada er på toppen av lista til dem som tar imot veddemål. Hun skriver poesi. 69-åringen er professor og har også oversatt klassiske verker fra gresk og latin.

Maryse Condé er fra Guadeloupe. Det er et fransk område i Karibia. 82-åringen har vunnet mange andre priser. Hun skriver romaner om kvinners rettigheter, politikk og rasisme.

Olga Tokarczuk fra Polen er populær blant både kritikere og lesere. 57-åringene bruker både fantasi og humor i bøkene sine.

Haruki Murakami er en annen forfatter som selger godt. Han har stått på favorittlisten i mange år. Den 70 år gamle japaneren skriver populære romaner med en tankefull tone.

Ismail Kadare er en av de mest kjente forfatterne i Albania. Han har skrevet politiske romaner som ble forbudt i hjemlandet.

Joyce Carol Oates fra USA er en annen forfatter som stadig er favoritt. 81-åringen har skrevet 58 romaner.

Jon Fosse er også på lista. Nordmannen skriver både romaner og skuespill, barnebøker og dikt. 60-åringen er kjent for sine spesielle beskrivelser av menneskers liv.

Margaret Atwood er også på lista. Hun kom nylig med en fersk bok. Det er en oppfølger til boka «En tjenerinnes fortellinger». Den er blitt til TV-serien «Handmaid's Tale».

Kilder: NTB, Wikipedia og Store Norske Leksikon

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå