Kultur

Bob Dylan feires på bursdagen

Tirsdag fyller Bob Dylan 75 år. Det skjer ikke i stillhet.

I dag (tirsdag) fyller den kjente artisten Bob Dylan 75 år. Han tjuvstartet feiringen i forrige uke. Da ga han ut det nye albumet «Fallen Angels». På bursdagen ønsker fans over hele verden å feire ham.

I Oslo blir det holder Norsk Dylanologisk Selskab en stor bursdagsfest på Parkteatret. Flere artister skal komme og spille kjente sanger av bursdagsbarnet. For eksempel Elliott Murphy, Tom Roger Aadland, Monica Heldal og Trond Ingebretsen.
Samme dag åpner også en ny fotoutstilling. I "Wall Of Sound – The Photography of Guido Harari" er det bilder både av Dylan og andre kjente artister. Den italienske fotografen var tidligere turnéfotograf for Dylan.
Guido Harari var allerede en stor Dylan-fan da han ble bedt om å være med ham og Carlos Santana på Europa-turné i 1984.
Harari fikk fotografere Dylan fra alle kanter. Alt unntatt portretter – selv om «Bob» stadig lovte å dukke opp.
– Dylan gjorde opptak underveis til liveplaten «Real Live». Han ba om å få alle bildene jeg hadde tatt, også de jeg hadde valgt vekk. Da jeg så hva han valgte, var det grusomt! Noen var uskarpe, andre langt fra så bra som de beste jeg hadde valgt ut! , ler Guido Harari.

Tom Roger Aadland har også vært et steg unna Dylan. Han skal oversette det 50 år gamle albumet «Blonde On Blonde». Dette er det andre albumet av artisten som han oversetter. Syv år etter at «Blood on the Tracks» ble til «Blod på spora». «Eg må ha deg», som er «I Want You» i nynorsk språkdrakt, slippes som singel på komponistens 75-årsdag.

Det nærmeste Tom Roger Aadland har kommet Dylan, er da han satt ti meter fra ham i Oslo Konserthus i fjor.
– Jeg har ikke trang på å treffe ham. Den beste og viktigste biten ligger i sangene hans. Det er som Dylan en gang sa på et spørsmål om tro og livssyn: «I believe in the songs» (Jeg har troen på sangene/musikken), sier han.

Aadland snakker om klokskapen i sangene og hvor tidløs Dylan er. Samtidig klarer han fortsatt å gjøre noe nytt og uventet.

– Folk forventer seg fremdeles nye ting fra ham. Det er sterkt for en 75 år gammel populærmusiker. Jeg tror han kan holde på i ti år til, sier Aadland.
Artisten Monica Heldal er også en stor tilhenger av Dylan. Hun røper til NTB at hun er spesielt glad i de første og mer akustiske platene.
– Derfor skal jeg spille blant annet «Girl From the North Country». Den er en av mine favorittsanger, sier Monica Heldal.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå