Kultur
Bok-side søker navn
Er du ung og interessert i bøker? Da kan du være med og bestemme hva den nye nettsiden for leselysten ungdom skal hete.

Flere forlag går nå sammen for å lage en egen bok-nettside for ungdom. Der kan unge lesere oppdage, diskutere og dele bøker og opplevelser med hverandre.
Den nye nettsiden skal åpnes før sommerferien. Men først trenger den et navn. Forlagene har derfor startet en konkurranse på nettsamfunnet Facebook. Der kan alle som vil, komme med forslag til hva nettstedet skal hete. Du kan også komme med tips til innhold på siden og til hvordan den skal se ut.
Nina Aalstad i forlaget Cappelen Damm leder prosjektet. Hun sier det allerede er kommet inn flere forslag til navn på nettsiden.
– Jeg kan ikke avsløre ideene før har trukket en vinner. Men vi har fått mange forslag som har med «bok» og «ungdom» å gjøre. For eksempel «ungdomsbok», «bøker for ungdom», eller «ungdomsleser», forteller hun til klartale.no.
Aalstad sier det er viktig at det er lett å søke opp nettsiden på internett. Navnet må også være lett å huske. Dermed kan det bli aktuelt med noe veldig enkelt.
– Men vi vil jo først og fremst at ungdommen selv skal bestemme hva denne siden skal hete. Vi stiller ikke så mange krav i konkurransen. Men det må ikke være et kjempelangt vanskelig ord som ingen klarer å stave, for eksempel. Det bør også være logisk i forhold til hva siden inneholder, sier hun.
Hensikten med nettsiden er at ungdom skal kunne snakke om bøker seg imellom. For det finnes ikke noen egen nettside for det på norsk i dag, sier Aalstad. Ungdommene skal kunne diskutere akkurat hvilke bøker de vil. Derfor har flere forlag valgt å samarbeide om prosjektet.
– Det er også viktig å få direkte kontakt med leserne, sier Aalstad. Det er ikke så lett i dag.
Hun forklarer at forlagene har kontakt med bokhandelen. Men de som selger bøker, har ofte mer kontakt med foreldre eller andre som kjøper bøker. De har lite kontakt med dem som leser bøkene.
– Dette gjelder spesielt de unge leserne. Vi har mye informasjon om enkelte bøker som vi ikke får brukt til noe. Årsaken er at vi ikke kan lage en egen nettside for hver enkelt bok. Men det er mye vi kan dele med leserne. Vi har for eksempel første kapittel i neste bok. Eller vi kan ha nettmøte med forfatter. Og når det skal lages film av en bok, kan vi vise film-trailer, forteller hun. Dette kan den nye nettsiden brukes til.
Hoveddelen av nettsiden skal være et diskusjonsforum. Forlaget ønsker også legge ut informasjon som leserne er interessert i.
– Litt av poenget er at vi skal prøve oss fram, og finne ut hva folk faktisk vil ha på denne siden. Det er ikke et prosjekt hvor vi skal selge bøker for å tjene penger. Og det er heller ikke meningen at vi skal reklamere for en spesiell type bøker. Men vi vil gjerne nå ut med det som ungdom faktisk er interessert i, sier Aalstad.
Forlagene som samarbeider om siden, er Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal, Mangschou, Omnipax, Samlaget og Schibsted Forlag. Vil du delta i navne-konkurransen? Da må du sende inn navneforslag innen 1. mars.